La început de septembrie m-am întors la cabinet după o vacanță de vis petrecută pe riviera slovenă și croată a Mării Adriatice. Chiar dacă anul acesta la noi toamna este ca vara care s-a sfârșit, fiind sufletește un tip solar, pentru că sunt născut în august în zodia Leului, m-a cuprins melancolia.
Mi-au revenit pe retină și în suflet imagini și gânduri din trecut, ce-l confirmă pe Conu Paleologu, un boier al spiritului care spunea că „fericirea este făcută din eternități de o clipă”. În această stare mi-aș fi dorit ca o femeie excepțională din viața mea să-mi acopere inima nu cu umbra unui copac, ci cu umbra sa.
Coasta Dalmată și micile foste republici iugoslave Slovenia și Croația sunt o poezie perpetuă care-ți reîncarcă bateriile sufletului. Dar te cuprinde și ciuda că noi, ca grad de civilizație și standard de viață, nu-i vom egala niciodată.
Voi continua cu sinceritate și maximă empatie pentru bolnavii care-mi trec pragul cabinetului să semnez această longevivă rubrică în care totul este 100% autentic. A spus-o cu ani în urmă apreciatul publicist și om de cultură Traian Ulmeanu: „«Bolnavi și… bolnavi» este o rubrică unică în publicistica românească”.
Comportamental și rămași în urma vremurilor, românii se schimbă greu. I-am regăsit la fel: triști, revendicativi și mereu cu capsa pusă; creduli și dispuși să încerce pe propria piele empirisme uneori de-a dreptul tembele; tratându-se cu medicamente cărora li se face publicitate la televiziuni; iar ce-i mai grav, din ce în ce mai mulți suferă de năuceală cronică.
Dr. Viorel Pătraşcu
Citește și Bolnavi şi… bolnavi. Eterna şi involuata Românie
Citește și Bolnavi şi… bolnavi. Povestiri care ar putea fi adevărate
0 Comentarii