Web Analytics
scris luni, 26.08.2024

A apărut vaccinul cu ARN mesager împotriva cancerului de plămâni. Au început primele teste

Medicii au început să testeze pe pacienţi primul vaccin din lume împotriva cancerului pulmonar care funcţionează cu tehnica ARN mesager (ARNm).

A apărut vaccinul cu ARN mesager împotriva cancerului de plămâni. Au început primele teste

Experţii salută potenţialul său „revoluţionar” de a salva mii de vieţi, relatează The Guardian. Cancerul pulmonar este cel mai frecvent cancer care cauzează decesul la nivel mondial, fiind responsabil pentru aproximativ 1,8 milioane de decese în fiecare an. Ratele de supravieţuire în cazul celor cu forme avansate ale bolii, atunci când tumoarea s-a răspândit, sunt deosebit de scăzute. În prezent, experţii testează o nouă injecţie care instruieşte organismul să vâneze şi să ucidă celulele canceroase – apoi le împiedică să revină.

Citește și: Adio, Dacia! Conducerea Renault intenționează să renunțe la un model popular fabricat sub brandul românesc de mai mulți ani

Cunoscut sub numele de BNT116 şi fabricat de BioNTech, vaccinul este conceput pentru a trata cancerul pulmonar cu celule non-small (NSCLC), cea mai frecventă formă a bolii. Studiul clinic de fază 1, primul studiu pe oameni al BNT116, a fost lansat în 34 de centre de cercetare din şapte ţări: Regatul Unit, SUA, Germania, Ungaria, Polonia, Spania şi Turcia.  În total, 130 de pacienţi – de la stadii incipiente, înainte de operaţie sau radioterapie, până la stadii avansate ale bolii sau care au un cancer recurent – sunt înscrişi pentru a primi vaccinul împreună cu imunoterapia.

Injecţia utilizează ARN mesager (ARNm), similar vaccinurilor antiCovid, şi funcţionează prin a prezenta sistemului imunitar markerii tumorali din NSCLC, pentru a stimula organismul să lupte împotriva celulelor canceroase care au aceşti markeri.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...