Web Analytics
scris joi, 15.08.2024

Sfânta Maria. Tradiții, superstiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului

Sfânta Maria sau Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare ortodoxă și catolică, celebrată pe 15 august în care se comemorează trecerea Fecioarei Maria din această lume. Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este una dintre cele mai mari sărbători din an. Potrivit tradiţiei Bisericii, în ziua de 15 august este momentul în care Maica Domnului a fost înălţată la Cer de Fiul său, Mântuitorul Iisus Hristos.

Sfânta Maria. Tradiții, superstiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului

În ziua sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, în Transilvania, există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică, dis-de-dimineaţă, fructe din recolta de struguri şi de prune. Acestea sunt sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor. De asemenea, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică și le aşază la icoane. În modul acesta, se crede că familiile lor vor fi protejate de boli şi de  Tot în această zi de sărbătoare, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi. De asemenea, în dimineaţa de 15 august se tămâiază mormintele. În ziua de Sfântă Mărie, ciobanii îşi coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul călduros este pe sfârşite.

Ce nu este bine să faci de Sfânta Maria

În tradiția populară, există o serie de interdicții și superstiții legate de ziua Adormirii Maicii Domnului, menite să protejeze oamenii de rele și să asigure bunăstarea familiei și a gospodăriei. Una dintre cele mai răspândite superstiții este legată de aprinderea focului. Se crede că, începând cu două zile înainte de sărbătoare, nu este bine să aprinzi focul în sobă sau în cuptor, deoarece acest gest ar putea aduce boală și ghinion în casă. De asemenea, se spune că, dacă cineva aprinde focul în ziua de Sfânta Maria, acesta riscă să se îmbolnăvească grav sau să atragă nenorociri asupra familiei sale.

Citește și: 15 August 1517 : Sfinţirea Mănăstirii Argeşului, la praznicul Adormirii Maicii Domnului

O altă interdicție importantă este legată de muncile câmpului. Se crede că cei care lucrează pământul în ziua de Sfânta Maria vor avea parte de secetă și de recolte sărace, iar animalele din gospodărie se vor îmbolnăvi.

De asemenea, femeile nu ar trebui să-și tundă părul în această zi, deoarece se spune că acest gest ar putea atrage tristețea Maicii Domnului, care ar plânge pentru cei care nu respectă tradiția.

Totodată, este bine să eviți întoarcerea din drum în ziua de Sfânta Maria, deoarece aceasta este considerată un semn de rău augur. Se crede că, dacă te întorci din drum, vei atrage asupra ta ghinionul și vei avea parte de necazuri în viitor.

Citește și: De Sfânta Maria, concert cu Alexandra Fits şi Mariano Castro, în Piaţa Primăriei Piteşti

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

De la Crin, la cer senin…

La PSD Argeș, se schimbă obiceiurile de consum în materie de insucces. Înfrângerea a devenit pretext motivațional. Nu e rușine, ci, dimpotrivă,...

Din ediția tipărită

Blocaje la Kaufland Câmpulung

Nu a trecut un an de când se căuta director pentru Kaufland Câmpulung și s-au ițit provocări diverse. Mai ales că nu a scăzut nici afluența celor...

Câmpulungul fără cap(ete)

Plecarea Elenei Lasconi la războiul contra sistemului a lăsat Câmpulungul pe mâinile acoliților care luni de zile au trebuit să se lupte pe plan...

Surplus de taxiuri la Câmpulung

De peste două decenii se chinuie administrația din Câmpulung să adapteze numărul autorizațiilor taxi atribuite în vederea efectuării acestui tip de...