Web Analytics
scris joi, 01.08.2024

Marin Rădulescu – fondatorul de instituţii

Recent, la 19 iulie, a decedat un profesor celebru din Pitești, plâns de toată presa, și nu numai. Dar prea puțini știu cine a fost și ce a făcut Marin Rădulescu. Născut la 15 august 1943, în satul Spătaru, comuna Cungrea, Olt, Marin Rădulescu, după absolvirea facultății, s-a stabilit, în 1972, la Pitești, după ce, patru ani, fusese director în satul natal. Câțiva ani i-a petrecut la Școala nr. 12, după care, între 1984-2008, își va lega numele de Școala nr. 3 Pitești, unde a fost și director (o perioadă, inspector școlar).

Marin Rădulescu – fondatorul de instituţii

Dar, după școală, pasiunea sa cea mare a fost cultura, scrisul. Iată câteva volume importante: „Limba română – îndreptar de rostire şi de scriere” (2000); „Corect-greşit româneşte” (2007); „Sintaxa limbii române” (1995); „George Panu – memorialistul Junimii de la Iaşi” (2008); „Cartea de citire. Reflecţii la reflexii” (2005).
Din interior, vom scrie alte câteva contribuții. Era un om foarte bine pregătit, exigent, cu principii. Valori pe care le-a pus în practică și în perioada în care a fost consilier local piteștean (2000 – 2008).
Ca profesor, a înființat primul gimnaziu particular din Pitești, în 2000.
Ei bine, în calitate de consilier local, având PUTERE, a inițiat, cu Liviu Martin, mai întâi, Simpozionul internațional de sculptură de la Pitești (2001). A fost cel care a pus umărul decisiv la reînființarea revistei de cultură ARGEȘ (octombrie 2001). Ei bine, chiar la primul număr al revistei, a publicat articolul-program „Filarmonica la care visez”, fiind un militant al acesteia, dar fără a bănui că lucrurile sunt mai simple decât păreau.

A contribuit la înființarea revistei de cultură „Cafeneaua literară”, în ianuarie 2003, sesizând că nu toate forțele literare se regăsesc în „Argeș”. A încercat și cu înființarea unei reviste școlare, „Școala argeșeană”, dar a renunțat după primul număr, din lipsă de colaboratori (Doamne ferește să-i pui pe profesori să scrie ceva!).
Nu a ezitat să publice, în septembrie 2003, un articol imbatabil împotriva directorului revistei „Argeș”, care o ținea cu tradiționalismul și protocronismul, contra modernismului, fapt ce a condus la demisia directorului Mihail Diaconescu. În 2004, s-a implicat și în schimbarea conducerii revistei „Cafeneaua literară”, pentru că dorea pace, impunându-l pe Virgil Diaconu în contra Magdei Grigore.
În 2007 s-a aflat în primele rânduri în privința înființării Filarmonicii Pitești. În rest, studii publicate și o viață modestă.
Din păcate, în ultimii ani, din motive de sănătate, nu a mai fost activ. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Citește și O creație a lui Brâncuși și granițele Daciei Romane, incluse în Lista Patrimoniului Mondial

Citește și Dr. Viorel Pătraşcu, despre Sultanatul Oman: „N-a fost dragoste la prima vedere”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

PSD cucerește cu greu Muscelul

Câmpulungul și multe dintre localitățile rurale din zona Muscel au făcut deseori tabără distinctă față de restul județului din punct de vedere al...