Web Analytics
scris marți, 16.07.2024

1 din 3 români sunt în risc de sărăcie

Datele referitoare la sărăcia și excluziunea socială din România șochează de fiecare dată: în 2023, 32% dintre români erau în risc de sărăcie comparativ cu media europeană de 21.4%.

1 din 3 români sunt în risc de sărăcie

Șase milioane de oameni, aproape o treime din țară, trăiesc în condiții de precaritate, fie că se confruntă cu venituri reduse sau cu o depravare materială în gospodărie. Indicatorul risc de sărăcie și excluziune socială este alcătuit din trei componente și se referă la cei care: Se află sub pragul sărăciei (60% din venitul median disponibil pe adult-echivalent). Se află în stare de depravare materială și socială severă (nu poate face față unor cheltuieli neprevăzute, nu are acces la internet în scop personal etc.). Trăiesc într-o gospodărie cu intensitate foarte redusă a muncii.

Pentru ca o persoană să fie în risc de sărăcie sau excluziune socială trebuie să satisfacă oricare dintre condițiile de mai sus. Aproape patru milioane de oameni se confruntă cu sărăcia, alte patru, cu depravarea materială din gospodărie și, undeva la 720.000, cu intensitatea redusă a muncii în 2023.

Citește și: Conducerea AMEPIP a demisionat; Va fi demarată selecția pentru o nouă echipă managerială a instituției

1.4 milioane de oameni se află atât în risc de sărăcie, dar și într-o situație de depravare materială severă. Aproape două milioane se află doar în risc de depravare materială severă ce arată că, în ciuda depășirii nivelului de sărăcie, situația este dezolantă pentru o bună parte dintre oameni.

Din 2015 până în prezent, numărul persoanelor aflate în risc de sărăcie și excluziune socială a scăzut de la 44.5% la 32% – o scădere cu 2,8 milioane. Față de 2015, se trăiește mai bine, cel puțin statistic, dar o reducere a sărăcie nu înseamnă direct crearea bunăstării.  Pragul de sărăcie în 2023 era de 19.433 lei/an, aproximativ 1.620 lei pe lună, conform ultimelor date Eurostat. În România de astăzi 1.620 lei pot asigura cel mult supraviețuirea individuală, dacă persoana în cauza deține locul unde locuiește sau dacă mai are și venituri adiționale în gospodărie. Salariul minim la finalul anului era de 2.079 RON net, iar în aceeași perioadă coșul minim pentru un trai decent era de aproximativ 3.807 lei net.

Citește și: Președintele ARGCOMS Curtea de Argeș, Sandu Nichita, o acuză de abuz pe primărița Lasconi din cauza birurilor care trebuie plătite pentru participarea la „Zilele Municipiului Câmpulung”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită