Web Analytics
scris luni, 08.07.2024

Gabriel Resources a contestat decizia prin care România a câștigat procesul în dosarul Roșia Montană

Compania canadiană Gabriel Resources a anunțat, luni, că a depus contestația la decizia tribunalului de arbitraj de la Washington (ICSID) prin care România a câștigat procesul în dosarul Roșia Montană, cerând anularea acesteia.

Gabriel Resources a contestat decizia prin care România a câștigat procesul în dosarul Roșia Montană

Gabriel Resources solicită anularea hotărârii ICSID pronunțate la 8 martie 2024 în cadrul procedurii de arbitraj împotriva României, prin care au fost respinse cererile companiei canadiene împotriva statului român, „împotriva dezacordului puternic al unuia dintre cei trei arbitri”. De asemenea, ICSID a acordat României aproximativ 10 milioane USD cu titlu de costuri.

În cererea de anulare a deciziei ICSID, Gabriel Resources reclamă „vicii capitale în constituirea tribunalului ICSID, având în vedere că doi dintre arbitrii care au pronunțat decizia majoritară, Prof. Pierre Tercier și Prof. Zachary Douglas, nu au avut calitățile de independență și imparțialitate pe care le impune Convenția ICSID și nu au dezvăluit în mod adecvat relațiile dintre ei și părțile implicate în cauză, inclusiv cu avocatul României”.

Citește și: Dan Panțoiu, despre detenția prelungită a lui Tudor Pendiuc: „La 70 de ani și cu interdicție să aleagă și să fie ales, pe cine să mai încurce acest om?!”

Cererea de anulare explică faptul că, în plus, decizia majorității cu privire la răspundere este viciată în mod substanțial din mai multe motive, inclusiv excese de putere evidente prin nerespectarea legislației aplicabile, abateri grave multiple de la normele fundamentale de procedură și lipsa motivării deciziilor luate cu privire la mai multe dintre cele mai fundamentale aspecte ale cererilor prezentate, susține compania. În cererea de anulare, Gabriel Resources a solicitat, de asemenea, suspendarea executării deciziei privind cheltuielile de judecată de 10 milioane USD acordate României.

În data de 8 martie, ICSID a anunțat că a dat dreptate României în procesul cu Gabriel Resources din dosarul Roșia Montană, în care compania ar fi urmat să exploateze resursele de aur din această zonă. Gabriel Resources cerea despăgubiri de 6,7 miliarde euro. Statul român nu va plăti nicio despăgubire companiei Gabriel Resources în cazul Roșia Montană. Din contră, România urmează să recupereze cheltuieli de judecată de circa 10 milioane de dolari.

Citește și: Accident mortal în Argeș. Șoferul a fugit de la locul faptei

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Dani Coman faţă cu reacţiunea…

Prin demiterea lui Dică de pe banca alb-violetă, Dani Coman a demonstrat că are sânge rece de președinte. Chiar declarația lui, din interviul...

Din ediția tipărită

Dănuţ Bica are promis un loc în CNA

Cu o cotă de Unirea Slobozia să bată FCSB, la pariuri, senatorul Dănuț Bica își va lua adio de la Parlament, după două mandate. A fost plasat, ca să...