În anul şcolar 2024-2025, elevii din învăţământul preuniversitar vor putea beneficia de un nou tip de bursă, cel de rezilienţă, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă adoptată, vineri, de Guvern. Executivul a introdus reglementări şi cu privire la camerele de supraveghere din şcoli.
Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, bursa de reziliență va fi în cuantum de 300 de lei pe lună, şi se acordă elevilor care sunt în prima treime a ierarhiei din clasă, au cel puțin media generală 7 și nu primesc o bursă de merit. Aceasta se va acorda şi elevilor cu afecțiuni oncologice și/sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul „Școlii din Spital” sau la domiciliu, în anul școlar următor revenirii în unitatea de învățământ la care au fost înmatriculați anterior.
Totodată, bursele sociale, care vor fi tot în cuantum de 300 de lei lunar, vor putea acordate elevilor cu vârsta de până în 30 de ani, fără loc de muncă, înscriși în formele de învățământ cu frecvență redusă sau în programele educaționale de tip „A doua șansă”. Bursele de merit, vor rămâne la valoarea de 450 de lei pe lună însă acordarea acestora este limitată la medii de peste 9.50. Actul normativ prevede că beneficiarii burselor trebuie să fi obținut media 10 la purtare sau calificativul foarte bine la purtare la finalul anului școlar anterior. De asemenea, în situația în care elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu primesc bursa de excelență, bursa de reziliență, bursa de merit, bursa socială, respectiv bursa tehnologică, după caz, pentru luna respectivă.
Camere de supraveghere audio video, cu acordul părinţilor
Actul normativ aprobat de Guvern introduce reglementări şi cu privire la instalarea camerelor audio video în unitățile școlare. Decizia se poate lua de fiecare unitate școlară cu acordul părinților, respectiv elevilor majori și salariaților unității școlare.
În situații excepționale, atunci când există risc crescut de violență în spațiul școlar, fiind înregistrat un număr semnificativ de sesizări, instalarea sistemului de supraveghere audio-video se poate face doar cu informarea persoanelor vizate. În ambele situații, decizia de instalarea și/sau punere în funcțiune a sistemelor de supraveghere se ia de către consiliul de administrație al unității școlare preuniversitare, cu aprobarea directorului și consultarea personalului, pe o perioadă de maximum 1 an calendaristic.
Sistemele de supraveghere audio-video pot fi instalate în spațiul școlar în sălile de clasă, în exteriorul clădirilor, pe holuri, în sălile de mese și de festivități, pe holurile căminelor sau internatelor, precum și în sălile de sport, cu excepția vestiarelor și grupurilor sanitare. Înregistrările se stochează pe o perioadă de 90 zile şi pot fi folosite numai pentru investigarea cazurilor de violență, fizică sau psihică, respectiv a cazurilor ce vizează protecția bunurilor și valorilor. În cazuri temeinic justificate, perioada de stocare a înregistrările se prelungeşte până la finalizarea cercetărilor.
0 Comentarii