Web Analytics
scris joi, 20.06.2024

Sărbătoare la Hârsești, în Argeș! Călușul de Rusalii și 4 secole de la prima atestare

Comuna Hârsești, din Argeș, aniversează 400 de ani de la prima atestare documentară. Cu acest prilej, duminică, 23 iunie, are loc Ziua Comunei și „Sărbătoarea Călușului” de Rusalii.

Sărbătoare la Hârsești, în Argeș! Călușul de Rusalii și 4 secole de la prima atestare

Citește și: Petre Ţuţea sau credinţa la gradul superlativ

Manifestarea tradițională de pe Valea râului Cotmeana este una de tradiție și se păstrează din generație în generație.
Astfel, și anul acesta, în Duminica Rusaliilor, gospodarii din mai multe comunități, precum Hârsești, Bârla, Stolnici, Costești, Lunca Corbului, dar și din județele vecine, Olt, Teleorman, Dâmbovița sau Giurgiu, deschid larg porțile caselor și îi așteaptă pe vașnicii călușari, împreună cu fiii și oaspeții, acasă, în vatra satului din zona de sud a României.

Dar comuna Hârsești va fi și gazdă a evenimentului denumit „Sărbătoarea Călușului”, de Rusalii.

Primarul localității, Ionel Moloiu, cel care a câștigat un nou mandat în fruntea comunei, cu aproape 92%, având cel mai bun procent din județ și al doilea pe țară, spune că „va fi o sărbătoare frumoasă, cu dansuri, muzică și voie bună, până noaptea târziu” – după cum ne-a spus jurnalistul Constantin Pașol (Radio România).

Noi organizăm această manifestare de peste 12 ani și vrem să readucem în atenția tinerilor dansul călușeresc și tradiția de Rusalii, însă călușul, acest dans ancestral, se joacă pe meleagurile noastre de pe vremea dacilor„, a precizat prof. Loredana Costache, directorul Căminului Cultural din localitate.

Citește și: Ioan Aurel-Pop, la Pitești: „Calitatea de român nu se dobândește prin naștere, ci prin educație”

Manifestările de la Hârsești încep cu decernarea diplomelor de longevitate și fidelitate în căsnicie în cazul localnicilor care au împlinit 50 de ani sau mai mulți de căsătorie neîntreruptă și continuă cu spectacole folclorice din care nu lipsește dansul călușarilor.

Participă ansamblurile de căluș și de dansuri populare ale așezămintelor culturale din localitățile argeșene Mioveni, Curtea de Argeș, Costești, Călinești, Albeștii de Argeș, Boteni, Bogați, Popești, Bârla, Stolnici și din comunele vecine Corbu, Optași, Colonești, județul Olt. Nu vor lipsi, desigur, Formația de dansuri populare „Doruri de câmpie”, precum și Formația de călușari și Grupul folcloric „Dorulețul de câmpie”, de la Căminul Cultural Hârsești (instructor și coregraf, Loredana Costache); Plus Ansamblul de dansuri populare „Doina Argeșului” – Centrul de Cultură și Arte Argeș​.

De asemenea vor fi și recitaluri muzical-instrumentale și vocale oferite de: Taraful Cătălin Iancu și soliștii George Mărgineanu, Letiția Boroi Vișoiu, Gabriela Argeșanu și Ștefania Strejescu. Invitat în spectacol va fi interpretul de muzică populară Gelu Voicu.

Manifestările se desfășoară pe o scenă special amenajată în aer liber și se vor încheia la ceas de seară cu un foc de artificii.
Prezintă: Loredana Costache și Constantin Pașol, de la Radio România Antena Satelor.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită