Web Analytics
scris miercuri, 19.06.2024

Alegerile au trecut, mizeriile din campanie au lăsat urme. Cristian Gentea: „S-au dus din casă în casă să spună că tai cu totul Pădurea Trivale”

Alegerile locale s-au încheiat, acum se fac ultimele calcule și rotunjiri, dar ecourile privind votarea de duminică, 9 iunie, continuă. În ediția trecută a „Jurnalului de Argeș”, patru primari ne-au spus cum au produs surpriza în acest scrutin. Astăzi, alți edili vorbesc despre lucrurile foarte urâte care s-au întâmplat chiar în ziua votului. La unele dintre ele, Poliția ar fi trebuit să se sesizeze din oficiu.

Alegerile au trecut, mizeriile din campanie au lăsat urme. Cristian Gentea: „S-au dus din casă în casă să spună că tai cu totul Pădurea Trivale”

Marin Niță (Miroși): „Cimitirul e încolo – mi-au zis – aici e secția de vot, tu nu mai ai ce căuta!”

Marin Niță, primar la Miroși: „Am avut 70% din sufragii, iar contracandidatul meu, de la USR, din Alianță, a avut 11%. În ziua alegerilor a fost destul de rău. După 20 de ani de muncă în Primărie, lumea mă apreciază, dacă eu am avut, iată, 70%, cu o campanie foarte agresivă. Nu știu dacă o știți pe Lorena Toma, care a candidat de pe locul doi pe lista AUR la Miroși; nu se face așa ceva! Tik-tok-uri peste tik-tok-uri, în fiecare zi, cu tot felul de bălării!; se ducea la oameni, vorbea cu ei, îi filma, oamenii nu știau, că „nu s-a făcut nimic”, o mizerie! În ziua votului, la fel de agresivi, au stat numai la secția de vot; ăștia-s oamenii! Oricum, le-am spus oamenilor că e ultimul mandat la care mă bag, deși n-aș avea probleme, dar eu așa ceva nu mai suport! O mi-ze-ri-e! Până la urmă e vorba de un loc de muncă, da? Cu niște responsabilități și cu niște riscuri. Dacă mardeiașii ăștia gen AUR și cei de la USR cred că așa se face administrația, e treaba lor. Nu se face așa ceva!

Ce mi-au spus mie? Că cimitirul e încolo, aici e secția de vot, tu nu mai ai ce căuta! În fața Căminului Cultural, unde era secția de vot. Mizerii! Eu n-am fost la presă, la televiziune, n-am ieșit din Primărie decât când m-am dus să votez. În rest, am stat aici cu colegii, cu cei de la circumscripție… Din septembrie, voi începe al șaselea mandat. Eu nu aveam un cap de ață când am venit în comuna asta și acum vine unul și îmi spune să mă duc la cimitir! Și nu sunt nici tânăr, dar nici foarte bătrân, am 63 de ani. M-au provocat toată perioada, cu filme, cu discuții, inclusiv la adresa familiei, la gospodărie, la tot felul…”

Adrian Frîntură (Moșoaia): „Unii au venit cu minciuni, că domnul primar e bunicul meu…”

Adrian Frîntură, noul primar de la Moșoaia, viceprimarul în exercițiu: „Am câștigat cu 50,1%, iar principalul contracandicat a avut 24,9%. Da, au fost și lucruri urâte, șicane, în ziua votului. S-a postat și pe Facebook că, dom-le, primarul fură voturi cu urna mobilă. Nu e adevărat. El ( Ion Necula, primarul în funcție și coleg în PNL cu vicele, n.red) a fost pe post de șofer, a stat în mașină, nu s-a atins de urne, de nimic; s-au închis până seara toate sesizările. Din partea lor, vorbeau cu oamenii, le spuneau „votați poziția 1”, pe lângă secție. Le-am atras atenția să nu mai instige… Lui Flavius Baibarac, cel de la Alianța Dreapta Unită, i-am atras atenția de dimineață, de la ora 8. Și în campanie, noi am evitat… Unii au venit cu tot felul de minciuni, că domnul primar e bunicul meu – lumea e sensibilă la chestii de-astea, la predările de ștafetă în familie, ca să zic așa. Că „să scăpăm de nenorociții ăia de la Primărie”; lumea venea și ne spunea. Vorbeau cu oamenii la poartă și nu știau decât să ne atace pe noi. Pentru oameni e important ce ai făcut și ce vrei să faci în continuare, că, așa, toți promit în campanie…”

Citește și Lasconi și-a anunțat candidatura la Președinția României

Cristian Gentea (Pitești): „Am rămas foarte surprins de cât de mulți piteșteni s-au lăsat păcăliți de niște mizerii de genul ăsta”

Cristian Gentea, primarul Piteștiului: „În ziua votului, mesaje pe toate telefoanele, că nu se votează doar pentru primar, că se votează și pentru pădure. Numai mizerii! S-au dus din casă în casă, peste tot, să spună nu că o să construiesc în Pădurea Trivale, ci că o tai de tot! O tai cu totul! Nu știu de unde până unde lumea poate să… Am rămas foarte surprins de cât de mulți piteșteni s-au lăsat păcăliți de niște mizerii de genul ăsta. Plus astea, că sunt hoț, că am furat tot mandatul… După vot, am fost, marți dimineață, la Antena 3 Pitești și am vorbit despre tot… Greșeala mea e că n-am ieșit eu în 2021 – pentru că nu sunt genul de om să zic, la început de mandat, ce am găsit lăsat de cei dinaintea mea – că explicam de atunci și cât costă o stație de autobuz… Toate au fost aprobate înainte: toate rapoartele pentru indicatorii tehnico-economici, deviz estimativ, toate sunt semnate de Apostoliceanu; el a recunoscut asta; licitația noi am făcut-o după ce au aprobat-o ei, înainte… Banii, cât costă fiecare stație, fiecare tip, WC-uri – că m-am și gândit că dacă nu spun nici acum, o să-mi sară în cap peste o lună, când se va vedea cât e un WC dintr-o stație de autobuz. Astea sunt, aprobate dinainte, sunt bani europeni, n-am cum să dau înapoi, am spus că voi continua proiectele începute, n-veam ce să fac. (…) Vreau să duc la capăt proiectele, să accesez alți bani, dar dacă nu văd că se schimbă ceva în mintea piteșteanului, nu mai sunt dispus să continui peste patru ani… Sunt dezamăgit. Totuși, am o poziție mai bună decât în 2020…”.

Citește și PSD și PNL intră, separat, în lupta pentru prezidențiale. Soarta coaliției, văzută de Marcel Ciolacu

Ion Dumitru (Albota): „Au scris pe Facebook că «a trecut hoitul pe aici» și «până nu-l omor, nu mă las»!”

Ion Dumitru, primar la Albota: „Noaptea, după ce s-au predat buletinele de vot, unii s-au fixat în fața secțiilor de votare, câte trei-patru, și au păzit toată noaptea, lăsând impresia că noi (cei de la PSD – n.a.) am fi niște hoți. Acolo, în lista dumnealor, într-adevăr, știu, sunt hoți de motorină, sunt hoți de mercur, sunt hoți de de toate… Dar noi n-am mers pe premisa asta niciodată. În altă ordine de idei, am sesizat și Poliția: oameni de-ai dumnealor au stat în curțile secțiilor de votare mai aproape de 50 de metri, încercând să, nu știu, să intimideze lumea… Am trecut o singură dată pe la o secție de votare, unde am votat, iar ei au scris pe Facebook că «a trecut hoitul pe aici» și «până nu-l omor, nu mă las»! Scrie clar. Ei au un grup al lor, eu am făcut plângere la Poliție, unde am arătat această situație… Iar cel care a făcut treaba asta nu are nimic cu comuna Albota… Înseamnă că a fost benevol sau a fost plătit să facă toate aceste chestii. Poliția ar trebui să se sesizeze din oficiu și să verifice tot grupul, că are această posibilitate.

Eu nu am făcut nicio campanie electorală. Prin ceea ce am realizat în comună împreună cu vicele și cu oamenii mei din Primărie am considerat că e suficient. Și le mulțumesc cetățenilor că aceste voturi – vă rog să remarcați – sunt cele mai frumoase voturi, fiindcă ei, ceilalți, au făcut un an de zile campanie; sunt voturile oamenilor serioși, ale celor care n-au vrut să dea comuna pe mâna unor golani. Nu credeam că acești oameni vor fi lăsați să se comporte astfel. Nu lăsați, ci asmuțiți! Ăsta este botezat de mine, e finul meu… Mă aștept ca după alegeri să se facă bine o nouă organizare și niciodată Prefectura să nu mai fie decât a celor care au câștigat alegerile! Vă spun că asta a fost ultima mea candidatură, că am bun simț și nu vreau să-mi târasc picioarele prin Primărie… Mă consult acum cu toți oamenii adevărați din comună să vedem cine urmează să-mi ia locul, să ducă mai departe realizările mele. Mai sunt lucruri de făcut. Acum, uite, voi da drumul la al șaselea puț de mare adâncime”.

Aurel Costache (Mioveni): „A apărut grafică în care scria că cine votează va primi bilet gratuit la CFMoto”

Aurel Costache, primar la Mioveni: „În preziua alegerilor, a fost, să zic, o premeditare și a primarului ( Ion Georgescu, revenit la primărie din control judiciar, n.red), care a dat joi aviz să se monteze acel cort cu CFMoto (parada), a dat aviz pentru vineri, sâmbătă și duminică. Să fie pus acel cort în care să se vândă bilete pentru CFMoto. Problema nu asta a fost, că era OK până la urmă. Faptul că Centrul Cultural era partener, iar managerul Centrului Cultural era candidatul favorit al primarului pentru mine a creat suspiciuni. Mai mult decât atât, la nicio oră de la montarea cortului, a început să apară grafică cu CFMoto, în care scria că cine votează va primi bilet gratuit la CFMoto. A fost tentativă de fraudă, adică de unde bilete? Am întrebat organizatorii și au zis ei se delimitează de ceea ce apare. „Doamnă – am zis – dar acolo apare grafica dv, CFMoto”. Până la urmă, cică au dat un comunicat în care tot un artist, între ghilimele, din Mioveni, care și el, la rându-i, postează pe Tik-tok și pe media că el e la plajă și că „fraților, tinerilor, veniți la vot” și arăta cu degetul… scria Alin Călinescu sus, uitați-vă la site-ul unde scrie sus, și scria site-ul CFMoto și Alin Călinescu, și veți primi bilet gratuit. Plus că unii dintre membrii lor de partid au început să învârtă pe Facebook acest anunț… Orice scop scuză mijloacele, dar asta mi se pare tentativă clară de fraudă! Iar în ziua votului eu am fost foarte târziu pe la secții, după amiază; în jurul fiecărei secții aveau oameni foarte bine organizați, la mai puțin de 100 de metri, care, nu știu, mai mult sau mai puțin, încercau să influențeze… Chiar am sunat la 112. Pe seară, foarte agresivi prin oraș, în grupuri. Au pus pe Facebook și un afiș în culorile partidului, în care spuneau „Ieșiți la vot, Acum Contează!”, cu inițialele lui Alin Călinescu…”

Citește și Ministrul Muncii: România ia măsuri active în domeniul ocupării pentru a avea locuri de muncă decente

Vasile Bebe Ivan (Băbana): „A zis șeful Poliției că la Băbana e Vatican”

Vasile Bebe Ivan, primar la Băbana: „Din toamnă voi începe al șaselea mandat și e ultimul, gata! La aceste alegeri este prima dată, vă rog să mă credeți, când Poliția a stat numai pe telefon, pe Facebook și pe WhatsApp. N-am avut, domnule, unul să scuipe sau ceva… Chiar ne întrebam seara dacă n-a fost și la noi ceva, să apărem și noi… A zis șeful Poliției că la Băbana e Vatican; o să intru să văd ce înseamnă Vatican. Eu am fost la pescuit. Ultimul care a votat în comună am fost eu. Când îi văd pe unii agitați… Păi, ei creează, domnule, zâzanie, primarii sau candidații… Dacă tu ești liniștit… Și acum patru ani, la fel, am fost la pescuit; parcă pescuitul ăsta îmi dă altă minte, mă odihnește, mă relaxează… Eu n-am fost în campanie. Eu am fost singurul primar care n-am avut afișe cu mine, n-am făcut afișe cu Perianu, poze, n-am avut niciun banner. Unii chiar întrebau: domnule, el nu candidează?… ”

Codruţ Bădescu (Cocu): „Ne-am luptat toţi pe viaţă şi pe moarte”

Codruț Bădescu, nou primar la Cocu: „O chestie pe care, de altfel, o semnalează toată țara e faptul că delegații au fost supuși unui chin, să stea până a doua zi. Chiar cred că au fost intenții la nivel național în acest sens, ca să-i obosească pe delegați. Ciudat în comuna nostră: noi am avut cinci secții la Cocu, iar în două dintre ele – dar nu pot demonstra – a început numărătoarea cu europarlamentarele. În alte secții a început cu primarul, așa cum e cutuma, pentru că toată lumea vrea să știe cine e primarul.
Ceea ce înseamnă că au vrut să vadă respectivii cum merge treaba în celelalte trei secții; noroc că am avut un avans destul de mare și au renunțat să mai… În rest, a fost o competiție electorală în care ne-am luptat toți pe viață și pe moarte. Nu s-a văzut în tot Argeșul ce a fost în Cocu, credeți-mă: sute de bannere, de afișe. Iar candidații PSD și PNL le-au lăsat pe garduri, dar nu m-a deranjat, că depășeau 500 de metri…
Am avut parte și de câteva jigniri pe conturi, dar nu vreau să le mai semnalez, pentru că am câștigat, iar ei și-au cerut scuze. Am avut 35% din voturi, iar primarul (penelist, care a fost în PSD timp 20 de ani) – 24 sau 25%. Pe locul al treilea a ieșit cel de la AUR, cu 20 și ceva la sută, iar PSD, pe locul 4. Cred că e singura localitate din Argeș unde PSD a terminat pe locul 4. Democrația a funcționat, oamenii s-au dus la vot fără intimidare și asta și datorită mie, fiindcă, la alegerile din 2020, am reușit să-l duc pe primar, pentru prima dată după 20 de ani, sub 50%, iar chestia asta i-a făcut pe oameni să nu le mai fie frică de el; era prima dată când pierdea majoritatea în Consiliu”.

Citește și Surse: Șefii USR vor să rupă alianța cu ADU

Distribuie!

1 Comentariu

  1. codrut de la cocu si ai lui au rupt toate afisele contracandidatilor din comuna si acum face pe fata mare.
    toti polititcienii sunt acelasi aluat: ticalosi si mincinosi.
    treaba e simpla: ce om sanatos la cap ar intra in mocirla asta?

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită