Doar 1% din totalul producătorilor agricoli din România sunt organizaţi în prezent în cooperative, iar ţinta este ca până în 2020 ponderea lor să ajungă la 20%. Din cele aproape 200 de cooperative agricole care au reuşit să aibă rulaje în 2015, cele mai mari vânzări totale le-a înregistrat cooperativa agricolă Dobrogea Sud, formată din 43 de membri, un business de peste 15 milioane euro care a tranzacţionat 50.000 de tone de cereale şi oleaginoase anul trecut.
În contrast, BayWa, cea mai mare cooperativă din Germania deţine un business de 15 miliarde euro anual ce tranzacţionează 25 milioane tone de cereale şi seminţe oleaginoase într-un sezon. Despre șansele de reușită ale acestui mod de organizare într-un județ cu o pondere agricolă importantă cum este al nostru, am discutat cu senatorul Constantin Tămagă, unul dintre cei mai importanți agronomi și agricultori ai Argeșului.
„Cooperativele sau orice altă formă de asociere a proprietarilor de ternuri agricole și a agricultorilor sunt singura șansă a unei agriculturi eficiente și profitabile. S-a dus vremea agriculturii individuale, a agriculturii făcută cu pogonul, cooperativele și asocierile sunt viitorul. Acestea sunt singurele soluții pentru că terenul trebuie să fie cât mai compact, cât mai adunat la un loc, și mă refer aici ca posibilitate de exploatare, nu ca formă de proprietate. Asocierea are și multe alte avantaje pentru că prin cooperativă se fac achizițiile, aprovizionările și tot prin cooperativă se face desfacerea produselor și se poate facilita pătrunderea pe o piață pe care ca mic producător nu ai acces. Nu mai spun că în modul de exploatare pe suprafețe mai mari producțiile sunt și ele mult mai importante atât cantitativ cât și calitativ”, a declarat pentru Jurnalul de Argeș, Constantin Tămagă. Florin Silvestru

Premierul Bolojan a numit noul președinte al ANAF. „Este nevoie de o altă abordare”
Premierul Ilie Bolojan a anunţat, miercuri, că a numit o nouă conducere la Agenţia Naţională de...
0 Comentarii