Executivul a adoptat în ședința de joi normele metodologice de aplicare a dispoziţiilor referitoare la pensiile speciale ale magistraților. Hotărârea de guvern stabilește condițiile de pensionare, cu perioadele luate în considerare la calcularea acestor drepturi. Conform acestor norme, „cei pensionaţi înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 282/2023 îşi păstrează drepturile conform reglementărilor anterioare, aplicându-se aceleaşi reguli pentru cererile depuse înainte de această dată”. De asemenea, documentul reglementează pensiile de invaliditate şi de urmaş şi revizuirea pensiilor în caz de diferenţe de sume.
Principalele prevederi
Guvernul României, în cadrul ședinței din 6 iunie 2024, a adoptat Hotărârea de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a dispoziţiilor în materia pensiilor de serviciu din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.
Citește și: Farmacist condamnat la închisoare după ce l-a amenințat cu moartea pe procuror
Prin această hotărâre, s-au aprobat normele metodologice pentru beneficiarii pensiei de serviciu și condițiile necesare, stabilind exact perioadele considerate pentru calculul vechimii. Se prevede recalcularea pensiilor pentru cei pensionați până la 1 ianuarie 2024, cu majorarea pensiei cu 1% pentru fiecare an peste 25 de ani vechime. Actualizarea automată a pensiilor se face când crește indemnizația magistraților activi. De asemenea, se reglementează pensiile de invaliditate și de urmaș, și revizuirea pensiilor în caz de diferențe de sume.
Pentru judecătorii Curții Constituționale, se instituie proceduri specifice. Cei pensionați înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 282/2023 își păstrează drepturile conform reglementărilor anterioare, aplicându-se aceleași reguli pentru cererile depuse înainte de această dată.
0 Comentarii