Web Analytics
scris miercuri, 29.05.2024

Sfatul psihologului. Tulburările psihosomatice în adolescenţă

Adolescenţa este o perioadă în care apar schimbări pe toate planurile în dezvoltarea cognitivă şi psihosocială. Aceste schimbări îl fac pe adolescent interesat şi conştient de propria corporalitate.

Sfatul psihologului. Tulburările psihosomatice în adolescenţă

În acest context, puternic încărcat afectiv, somatizările reprezintă o modalitate uzuală de manifestare a disconfortului generat de modificările psihice și fizice în care este implicat adolescentul.
În adolescență, conflictele psihologice împreună cu angoasele asociate pot genera suferință somatică, astfel corpul se dovedește un bun mediator pentru aceste conflicte. Cele mai frecvente tulburări somatice în adolescență și copilărie sunt tulburările de vedere, durerile de spate și durerile musculare, oboseala și migrenele, cefaleea recurentă și anorexia.
Migrenele pot avea cauze organice, cum sunt sinuzitele și deficiențele de vedere. Pot fi și rezultatul unor conflicte psihice, cel mai frecvent se asociază cu sentimente de culpabilitate. La această vârstă durerile de cap sunt modalități de exprimare a preocupărilor și a curiozității sexuale. Cefaleea recurentă se manifestă inițial cu dificultăți de concentrare însoțite de depresie și implicit cu eșec școlar.

Urmează acuze clasice pentru migrenă, iar simptomele pot fi accentuate de atitudinea părinților. Mai sunt întâlnite și tulburările alimentare, precum anorexia, care presupun refuzul unor alimente și menținerea unor diete pentru a se apropia de un standard nerealist.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Dinamica de putere într-o relaţie

Citește și Sfatul psihologului. Ce ne spunem nouă contează

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită