Web Analytics
scris miercuri, 03.08.2016

Apar primele fisuri între organe… Poliţia şi DIICOT se contrazic în privinţa sclavului necunoscut

În data de 1 noiembrie 2015, la Berevoeşti moare în condiţii suspecte una dintre persoanele sechestrate de romi, o persoană cu identitate necunoscută, înmormântată două zile mai târziu la biserica Vatra Satului din comună. Condiţiile producerii acestui deces au făcut încă de atunci şi fac şi în prezent obiectul unui dosar de cercetare penală la IPJ Argeş.

Apar primele fisuri între organe… Poliţia şi DIICOT  se contrazic în privinţa sclavului necunoscut

Procurorii spun că victima a murit exploatată de clanul de rudari Grancea

Totuşi, reprezentanţii poliţiei susţin prin intermediul unui comunicat că decesul nu are legătură cu dosarul sclaviei. „Este înregistrat la Poliţia Câmpulung un dosar de moarte suspectă, cu persoană neidentificată, eveniment care a avut loc în 2015, în zona Gămăceşti, dar care nu are legătură cu cazul de sclavie de la Berevoeşti. Procurorii DIICOT nu au solicitat până în acest moment date referitoare la acest eveniment”. Cu toate acestea, procurorii DIICOT în referatul de arestare preventivă a suspecţilor de la Berevoeşti precizează tocmai contrariul, cu lux de amănunte: „În anul 2011 persoana vătămată cu identitate necunoscută, zisă „Nuțu”, a fost recrutată prin constrângere profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se afla, de către numitul Grancea Petre în scopul exploatării acesteia prin supunerea la executarea de munci şi îndeplinirea de servicii în mod forţat… Astfel, din anul 2011 şi până la sfârşitul anului 2015 (când persoana vătămată a decedat) numiţii Grancea Petre, Grancea Maria, Furdui Ilie Valentin, Grancea Vasilica, Grancea Laurenţiu, Grancea Alin şi Onică Cerasela au constrâns victima să efectueze zilnic, în mod forţat, diverse munci şi activităţi în gospodăria acestora şi a fost obligată la practicarea cerşetoriei în beneficiul familiei Grancea”.

Chestorul Ispir vorbește doar de o moarte suspectă, fără indicii de lipsire de libertate sau sechestrare

Legat de această problemă am stat de vorbă cu inspectorul-şef al IPJ Argeş, Ionel Ispir, care ne-a declarat că în urma anchetei desfăşurate de ei nu a existat niciun indiciu că persoana respectivă a fost sechestrată sau reţinută, fapt pentru care s-a deschis dosar doar pentru moarte suspectă:  „În comunicatul IPJ Argeş se precizează că acest dosar nu are legătură cu cel de sclavie de la Berevoeşti pentru că noi nu am avut indicii că persoana respectivă a fost sechestrată sau reţinută. Dacă era un indiciu de lipsire de libertate, dosarul era declinat. Până în prezent, procurorii DIICOT nu au solicitat date referitoare la acest eveniment. Aşa cum v-am mai precizat, noi am ştiut că este vorba despre un cadavru cu identitate necunoscută într-un accident în pădure, în timp ce tăia un lemn. Noi am făcut două sesizări pentru lipsire de libertate şi, în acest caz, dacă aveam informaţii de acest fel, făceam la fel”.
Și totuși, moartea necunoscutului a ridicat o serie de întrebări în comunitatea din Berevoeşti, mai ales privind graba cu care s-au derulat procedurile pentru înmormântarea acestuia. Dacă despre moartea bărbatului se cunoaşte faptul că a fost vorba despre un accident produs în timp ce acesta lucra la tăiat de lemne, oamenii se întreabă de ce a fost înhumat atât de rapid de către autorităţi, în contextul în care a fost considerat moarte suspectă și s-a deschis și un dosar de cercetare. Ceva nu se leagă!

Mormântul familiei de primari Proca versus mormântul sclavului necunoscut

Ne-am deplasat la biserica Vatra Satului din comună, locul unde a fost înmormântat sclavul necunoscut și am descoperit altceva. Un adevărat mausoleu funerar al familiei Proca. La intrarea în biserică, în partea stângă, am observat cripta familiei Proca pe care apar numele şi fotografia fostului primar Gigi Fănel şi a soţiei sale Feldioara, precum şi a celor doi băieţi Florin Bogdan, actualul primar de la Berevoeşti, respectiv Mihai Leonard.

Gurile rele din comună mai spun că familia Proca a insistat ca monumentul să apară încă din gardul bisericii (încastrat în gard), lucru ce nu a putut fi acceptat. Trecând peste monumentul funerar al familiei Proca, undeva în spatele bisericii, într-un colţ al mormântului, se află o cruce pe care nu apare niciun nume, aici fiind îngropată persoana vătămată cu identitate necunoscută zisă „Nuțu”.
Material realizat de Alex Vlaicu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Blocaje la Kaufland Câmpulung

Nu a trecut un an de când se căuta director pentru Kaufland Câmpulung și s-au ițit provocări diverse. Mai ales că nu a scăzut nici afluența celor...

Câmpulungul fără cap(ete)

Plecarea Elenei Lasconi la războiul contra sistemului a lăsat Câmpulungul pe mâinile acoliților care luni de zile au trebuit să se lupte pe plan...

Surplus de taxiuri la Câmpulung

De peste două decenii se chinuie administrația din Câmpulung să adapteze numărul autorizațiilor taxi atribuite în vederea efectuării acestui tip de...