Atât lista firmelor cu datorii în primul trimestru din 2024, cât și lista firmelor corecte din aceeași perioadă au fost publicate recent de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
Obligația de a publica trimestrial lista albă a fost introdusă și operaționalizată de câțiva ani. Lista albă aferentă primului trimestru din 2024 este disponibilă pe site-ul ANAF, potriivit avocatnet.ro. Aceasta trebuie să apară, mai precis, până la finalul lunii de după fiecare trimestru (30 aprilie, în cazul de față, însă publicarea a venit cu depășirea termenului).
Citește și: Tudor Pendiuc intră din nou în Comisia de liberare condiţionată
Conform Ordinului ANAF 1.923/2022, cerințele ce trebuie îndeplinite în mod cumulativ, pentru includerea pe lista albă a firmelor corecte, sunt următoarele: persoanele juridice au depuse toate declaraţiile fiscale, pe perioada de prescripție a dreptului de a stabili obligații fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data întocmirii listei (condiţia se consideră îndeplinită şi dacă, pentru perioadele în care nu s-au depus declaraţii fiscale, obligaţiile fiscale au fost stabilite prin decizie a ANAF); persoanele juridice au achitate la scadență sau la termenul de plată prevăzut de lege obligațiile fiscale principale și accesorii, în trimestrul pentru care se întocmește lista; persoanele juridice nu au obligații bugetare restante la data întocmirii listei.
Lista firmelor cu datorii
Conform Ordinului ANAF 558/2016, înainte de publicarea listei negre, companiile care urmează să figureze pe ea au fost anunțate în scris până la data de 15 aprilie. Astfel, societățile au avut două variante la dispoziție: fie să ceară Fiscului corectarea evidențelor, în caz că sumele precizate erau greșite (datornicul se prezenta la Fisc în termen de cinci zile de la data primirii notificării, pentru ca părțile să se pună de acord asupra datoriei reale); fie să-și achite datoriile, dacă aveau resursele necesare la îndemână (actualizarea listei datornicilor se face în 15 zile de la achitarea integrală a creanțelor).
Citește și: A început procesul lui Aurelian Vasile împotriva AJVPS Argeş, care l-a dat afară!
Pe lista datornicilor sunt înscrise numai persoanele juridice ale căror restanțe sunt cel puțin egale cu următoarele praguri: 500.000 lei, pentru marii contribuabili, 250.000 lei, pentru contribuabilii mijlocii, respectiv 100.000 lei, pentru celelalte categorii de debitori.
0 Comentarii