Web Analytics
scris miercuri, 08.05.2024

Slujba de Înviere la mănăstirea athonită de la Vlădeşti. Călugării au înălţat un drapel de 21 de metri

Mănăstirea „Sf. Neagoe Basarab” a împlinit un an de la punerea pietrei de temelie

S-a împlinit un an de când la Vlădești s-a pus piatra de temelie la prima mănăstire athonită, aflată sub ocrotirea Sf. Neagoe Basarab și călăuzirea părinților români de la Schitul Lacu din Sfântul Munte. „Cu ajutorul lui Dumnezeu, a Maicii Domnului și a Sf. Neagoe Basarab, s-a turnat placa la biserică și am ajuns la cota 0. Pe data de 2 Mai s-a împlinit un an de la punerea pietrei de temelie. Am făcut aghiazmă și rugăciuni de mulțumire pe temelia bisericii. Nu avem suficiente cuvinte de mulțumire să aducem Bunului Dumnezeu și Sf. Neagoe, să ne rugăm cu toții să ducem lucrarea la bun sfârșit”, a spus părintele ieromonah Cosma Giosanu. Călugării au înălțat recent și steagul României, înalt de 21 de metri, „ca să ne dea curaj”, au spus ei.

Slujba de Înviere la mănăstirea athonită de la Vlădeşti. Călugării au înălţat un drapel de 21 de metri

S-a format o mică obște monahală din 7 călugări conduși de părintele stareț Cosma Giosanu

Astfel, la schitul Sf. Neagoe Basarab s-a turnat fundația, ajungându-se la cota zero. Se așteaptă ca fundația să se usuce și, după Sfintele Sărbători, va începe construcția bisericii principale. Pe lângă biserica mare sunt mai multe corpuri administrative necesare funcționării unei mănăstiri, întregul ansamblu monahal urmând să fie edificat în stil arhitectural brâncovenesc, combinat în mod armonios cu cel athonit. Deocamdată, într-o perioadă scurtă, de doar 7 luni, a fost ridicat un paraclis, o biserică provizorie în care se slujește actualmente și în care a fost oficiată și slujba de Înviere din acest an. Paraclisul, binecuvântat de către ÎPS Calinic, este realizat din materiale care pot fi demontate și ulterior amplasate într-o altă locație. Au fost construite și câteva chilii provizorii, deja locuite.

Părintele stareț Cozma Giosanu are alături trei sau patru călugări, dar mai sunt încă alți câțiva frați. S-a format o mică obște, deocamdată din 7 monahi, dar care continuă să crească. Proiectul este unul mare, complex, nu se poate anunța o dată certă de finalizare a lucrărilor, dar se dorește ca, în doi-trei ani, spațiul monahal să fie pus la punct. Până atunci, toate slujbele monahale se săvârșesc în biserica paraclis care o are ca ocrotitoare pe Sfânta Teofana Basarab, recent canonizată de BOR. Aceasta e fiica domnitorului sfânt Neagoe Basarab. Ea este tot o sfântă a Argeșului, din neamul Basarabilor, botezată Teodora și, odată cu trecerea la monahism – Teofana.

Citește și Aro, câinele călugărilor de la Mânăstirea Corbii de Piatră a fost găsit chiar în Săptămâna Mare

Citește și ÎPS Calinic, ierarhul Argeșului și Muscelului, a slujit la Mănăstirea Ionești

Citește și Copiii din Corul Meloritm au vizitat și au cântat la Mănăstirea Argeșului

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită