Dacă aud că ești medic, în orice împrejurare, la munte sau la mare, pe stradă, pe o plajă sau în tribunele unui stadion, la o nuntă sau o înmormântare, pe un scaun dintr-un avion cu care zbori spre o destinație de vacanță, la cozile de pe vremuri de la carne și lapte, românii nu scapă ocazia să te asalteze cu întrebări: care-i cel mai bun leac pentru stres, migrenă, anemie, insomnii rebele, psoriazis, impotență, căderea masivă a părului, dureri de șale și constipație, imunitate scăzută și câte altele, pentru că patologia umană este imensă.
Nu contează că ți-au fost cândva pacienți, că nu te-au văzut niciodată sau că, din motive personale, nu ești într-o zi când empatia țâșnește din tine și ai chef să dai sfaturi medicale în alt loc decât la cabinet.
– „Nu vă supărați că vă opresc pe stradă să vă cer un sfat. Soacra mea are 78 de ani și e dusă rău cu capu’. Stăm cu ea în casă, mă disperă cu nervii și, de-ar fi după mine, i-aș da niște șoricioaică… Ce o calmează mai bine? Buline de la farmacie sau fel și fel de alea de la Plafar?”
– Într-o sâmbătă dimineața, în Piața Ceair, cea mai mare, dar și cea mai jalnică în privința aspectului. În zona unde vând producători și agricultori autentici am fost abordat de o precupeață de la care am cumprat roșii. „Domnu’, sunteți doctoru’ de la piele? Domn’e, ce facem noi dacă o să zică iar ăștia lu’ Ciolacu să ne vaccineze de covrigu’ ăla? Poa’ să mă amendeze, da’ io nu vreau să am otrava aia în corpu’ meu!”
– „Îndrăznesc, pen’ că vă știu că vorbiți și la televizor. Am 50 de ani, lucrez în Spania, iar acu’ am venit pentru câteva zile pe acasă. La cabinet mi-a fost rușine să vin. Mi-a scăzut rău nervu’ organului bărbătesc.”
Dr. Viorel Pătraşcu
Citește și Bolnavi şi… bolnavi. Goana după rating
Citește și Bolnavi şi… bolnavi. Un fumător înrăit şi un popă de belea
0 Comentarii