Ion Georgescu, primarul suspendat al Mioveniului, a cerut la Curtea de Apel Pitești strămutarea în dosarul în care este judecat pentru trafic de influență. Magistrații instanței superioare s-ar putea pronunța dacă mută procesul, sau nu, la Vâlcea, în prima parte a lunii februarie. Motivul este legat de o practică a Tribunalului Argeș care nu acceptă o decizie a ÎCCJ referitoare la existența tuturor aprobărilor privind tehnica de ascultare aplicată de organele de urmărire penală pentru a organiza flagrantul, fiindcă astfel ar pica principala probă a DNA Pitești.
De altfel, apărătorii primarului au susținut în Camera preliminară că probele aflate la dosar au fost făcute cu aparatura proprie a lui Valerică Nicolae și că există suspiciunea rezonabilă, dată fiind pregătirea profesională a denunțătorului (polițist), că acestea ar fi putut să fie modificate. Mai exact, la Ședința Camerei de Consiliu a Tribunalului Argeș, din data de 12 ianuarie, a.c, la care a participat și primarul suspendat, în calitate de inculpat, după ce avocații săi au cerut o altă amânare, pe motiv de pregătire a apărării, iar judecătorii nu au mai acordat un nou termen, considerând că au avut timp suficient, aceștia au prezentat cererile și excepțiile invocate de edil, invocând nelegalitatea înregistrărilor.
„Din înregistrări rezultă că Valeriu Nicolae formulează aceeași frază”
Concret, aceștia au spus că în ordonanţa din iunie 2023, prin care colaboratorul a fost autorizat de DNA, autorizație care a fost apoi prelungită în luna august, nu este descrisă aparatura care a fost pusă la dispoziţie şi dacă denunțătorul a făcut anumite înregistrări cu aparatura proprie, cu propriul telefon mobil. Apărarea a mai criticat faptul că acesta a acţionat sub îndrumarea DNA, provocându-l pe primar la săvârșirea infracțiunii.
„Reiese fără echivoc, întrucât de fiecare dată denunțătorul Nicolae Valerică a avut o conduită activă, acesta a avut inițiativa fiecărei întâlniri, din înregistrări rezultă că acesta formulează aceeași frază cu care începe: «Este adevărat că în decembrie nu știu ce am făcut, v-am dat, dacă e nevoie vă mai dau nu știu ce…». Consider că este un monolog pe care îl repetă la fiecare întâlnire. Apreciez că toată activitatea acestui colaborator cu identitate reală este una activă, se comportă ca un investigator…”, a spus unul dintre avocați. A argumentat prin faptul că fostul polițist este o persoană instruită, știe că prin anumite programe se poate bruia, adăuga ori suprapune înregistrarea audio cu cea video și că nu există niciun element care să autentifice veridicitatea acelor înregistrări, nefiind întocmite nici măcar acte de procedură din care să rezulte aparatura cu care au fost făcute aceste înregistrări, nu există proces verbal de înmânare a acestei aparaturi, nu se cunoaşte cu ce aparatură au fost realizate cele 4 înregistrări.
Citește și Exclusiv. Poze cu vila primarului din Mioveni, pe care DNA a pus sechestru
DNA a susținut că înregistrările sunt pe lege
Reprezentantul DNA a solicitat respingerea cererii ca fiind neîntemeiată, arătând că la dosarul de urmărire penală se regăsesc documente întocmite de Serviciul Tehnic din cadrul DNA, în care sunt indicate dispozitivele care au fost folosite pentru realizarea măsurilor de supraveghere tehnică, respectiv de înregistrare audio-video în mediu ambiental. Drept urmare, apărătorul inculpatului a solicitat să i se acorde posibilitatea de a vizualiza acele înregistrări video pe care nu le-a putut deschide și de care a putut să ia cunoștință, de modalitatea în care le poate vizualiza, abia la termenul din 12 ianuarie. Referitor la critica legată de nelegalitatea obținerii probelor constând în înregistrarea convorbirilor, reprezentantul DNA a spus că organele de urmărire penală au acționat în conformitate cu prevederile Codului de Procedură penală și cu cele ale Deciziei ICCJ. Potrivit acestuia, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Argeș a încuviinţat folosirea unor metode speciale de cercetare, respectiv supravegherea tehnică constând în interceptarea şi înregistrarea comunicaţiilor telefonice ori a oricărui tip de comunicare la distanţă, supravegherea audio, video şi prin fotografiere a colaboratorului şi a suspectului, precum şi localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice a posturilor telefonice folosite de cei doi.
Excepțiile formulate de Ion Georgescu au fost respinse de instanță
La final, Tribunalul Argeș a respins ca neîntemeiate cererile şi excepţiile invocate de Ion Georgescu și a aprobat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul întocmit de procurorii DNA Pitești, precum şi legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală, dispunând, astfel, începerea judecăţii cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influență.
De la începutul urmăririi penale şi până acum, Georgescu a fost asistat de 7 avocaţi
Ceea ce i-a făcut pe avocații săi să facă încă o încercare în sprijinul clientului lor, și anume strămutarea procesului la Vâlcea. Vom vedea ce vor izbuti la termenul fixat pentru luna februarie la Curtea de Apel Pitești. Demn de luat în considerare este că, de la începutul urmăririi penale și până acum, când primarul ar vrea să respingă decizia magistraților argeșeni de începere a judecății, l-au asistat nu mai puțin de 7 avocați.
Citește și Deşi a delapidat peste 600.000 lei, Ionuţ Popescu de la ADIA a scăpat cu închisoare cu suspendare
0 Comentarii