De câteva decenii profesez în dermatovenerologie, specialitatea ce tratează peste 2.000 de boli cutanate și maximum 6-7 cu transmitere sexuală, cunoscute ca suferințe venerice: SIDA, sifilis, uretrite de câteva feluri, vegetații veneriene, trichomoniaza genitală. Sunt adesea întrebat de cunoscuți sau de pacienți: care mai este în România situația acestor boli pe care omul le poate contacta în cele câteva minute cât durează un contact sexual, când îți este lumea mai dragă?
La finalul anilor ’70, când eram la specializare, românii erau campioni europeni îndeosebi la sifilis. Acum bolile „lumești” n-au dispărut, dar nici nu se mai știe incidența lor. De ce? Pentru că nu se mai fac, precum înainte de ’89, anchete epidemiologice draconice, ne-am modernizat și netul te învață ce ai de făcut, iar obținerea în farmacii a unor antibiotice fără să ai o rețetă semnată și parafată de un medic este floare la ureche. Trai, nenică! Sigur că indicațiile de pe net nu sunt infailibile, dar în țara lui Dorel merge și așa, cu atât mai mult cu cât bolile astea nu sunt dureroase și nici nu prea se moare din cauza lor. Exceptând SIDA.
Legalizarea prostituției înfloritoare de la noi nu a întrunit sufragiile parlamentarilor și ale clerului. La cabinetul unde lucrez trec luni de zile în care nu văd măcar un caz de sifilis, iar studenților le prezint fotografii realizate cu 20-30 de ani în urmă. Prostituate asumate și care n-au ales să facă bani prin Europa vin foarte rar la un cabinet de venerologie din proprie inițiativă. Iată două de care îmi amintesc:
– Acum vreo 20 de ani. O blondă spălăcită, fardată strident și îmbrăcată ca o sorcovă. „Am 23 de ani. Chiar vreți să știți cu ce mă ocup? Sunt curvă de lux, n-am pește și prestez pe bani în garsoniera mea.”
– Relativ recent, anul trecut. „Când eram tânără am fost escortă. Acum am 58 de ani, nu mă las și inițiez fătălăi din ăia numiți așa de Budeanca. Banul nu mai curge ca altădată, dar pică.”
Dr. Viorel Pătraşcu
Citește și Bolnavi şi… bolnavi. D’ale românilor fatalişti
Citește și Bolnavi şi… bolnavi. Scrisori nepierdute
0 Comentarii