Web Analytics
scris joi, 25.01.2024

Primarul din Boteni şi fiica sa au scăpat de procesul de evaziune fiscală

Primarul comunei Boteni, Vasile Leau, și fiica sa, Adelina Georgeta Leau, nu au fost nici condamnați și nici nu au rămas datori la stat în urma procesului de evaziune fiscală. Cei doi erau acuzați de un prejudiciu de aproape 25.000 lei, cauzat în perioada 2008-2015, iar, ulterior, ANAF s-a constituit parte civilă cu aproape 84.000 de lei. Numai că faptele s-au prescris între timp.

Primarul din Boteni şi fiica sa au scăpat de procesul de evaziune fiscală

În actul de sesizare a instanţei, întocmit în 2019, s-a reţinut că fiica primarului, în calitate de administrator al unei firme din Boteni, „cu intenție directă și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, în perioada 01.01.2013 – 31.10.2014, nu a înregistrat în documentele financiar-contabile ale societății toate veniturile realizate din activitatea de fabricare și comercializare a produselor de panificație, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului general consolidat al statului, cauzând astfel un prejudiciu total de 24.749 lei”.
Iar Vasile Leau, în calitate de primar al comunei Boteni, era acuzat că, în perioada 29.12.2008 – 31.03.2015, a aprobat, încheiat și semnat mai multe contracte de furnizare produse fără cerere de oferte cu firma administrată de fiica sa și cu firma administrată de fratele său, „iar apoi, în calitate de ordonator principal de credite, în executarea contractelor, a aprobat și dispus efectuarea plăților”, obținându-se un folos patrimonial pentru rudele sale.

Când a început procesul efectiv, în 2020, inculpaţii au precizat că nu recunosc faptele din rechizitoriu şi nu au dorit să fie judecați în procedura simplificată, dar și-au exprimat acordul de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii în situaţia în care vor fi găsiţi vinovaţi. La proces au contestat probele administrate în cursul urmăririi penale, au solicitat proba cu înscrisuri, reaudierea martorilor şi efectuarea unei noi expertize în specialitatea panificaţie şi a unei expertize contabil-fiscale. În martie 2023, instanţa a constatat că au intervenit norme referitoare la întreruperea cursului prescripţiei și a solicitat apărătorului inculpaților să precizeze poziţia acestora, iar cei doi au solicitat încetarea procesului penal.

Citește și Doi poliţişti din Argeş şi-au dat funcţia pentru o şpagă de aproape 700 de lei

Faptele s-au prescris din 2020 și 2022

În cazul inculpatei, termenul de prescripţie de opt ani a început să curgă din 31 octombrie 2014, data epuizării ultimului act material al faptei în forma continuată, şi s-a împlinit în 29 decembrie 2022. În cazul inculpatului, termenul de prescripţie de cinci ani a început să curgă din 31 martie 2015 şi s-a împlinit în 29 mai 2020.

Statul s-a constituit parte civilă cu 83.934 lei

ANAF s-a constituit parte civilă în cursul urmăririi penale pentru suma de 83.934 lei, compusă din suma de 24.749 lei, menţionată în rechizitoriu, şi suma de 59.185 lei, prejudiciu constatat în urma unui raport de Inspecţie Fiscală, dar despre care instanța de fond precizează că e vorba de alte creanţe bugetare care „izvorăsc din alte raporturi comerciale desfăşurate decât cele cercetate în prezenta cauză”.

S-a ridicat și sechestrul pe averea fiicei primarului

Tribunalul Argeș, în data de 31 mai 2023, a dispus încetarea procesului penal faţă de fiica primarului pentru evaziune fiscală, în formă continuată și încetarea procesului penal față de primar pentru folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată, și a respins ca nefondată acţiunea civilă exercitată de Statul Român prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală a Finanţelor Publice Ploieşti – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Argeş.
Instanța a dispus și ridicarea măsurii sechestrului asigurător, instituită prin ordonanța din 3 septembrie 2018 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș asupra bunurilor fiicei primarului, respectiv o clădire în suprafaţă de 155 mp şi teren intravilan de 204 mp din Ştefăneşti, „întrucât probele administrate nu au condus la concluzia existenţei unei fapte delictuale care să poată fi imputată inculpatei, în calitate de administrator al firmei”. A obligat însă pe inculpată să achite suma de 1250 lei în contul unui expert consultant fiscal, reprezentând diferenţă de onorariu cuvenit. ANAF a contestat sentința, iar, pe 18 ianuarie 2024, primarul și fiica sa au scăpat definitiv de proces după ce Curtea de Apel Pitești a respins acțiunea.

Citește și Poliţistul erou care a falsificat un proces verbal de contravenţie şi-a recunoscut fapta

Citește și Corespondenţă cu un preot de peste Prut. „Nu numai locurile din Argeş mă impresionează, mă impresionează primirea”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită