Web Analytics
scris miercuri, 24.01.2024

Pastila de frumos. Faţă în faţă cu Nicolae Ceauşescu (III)

Analiza la „ săliță”, fără a o cronometra, cred că s-a întins peste cel puțin o oră, timp în care, în afară de cele două aspecte prezentate în ediția trecută („Sistemele de cultură în pomicultură” și „Culturile intercalate în livezi”), s-au mai dezbătut:
Folosirea pesticidelor în pomicultură. Nicolae Ceaușescu: „Unele sectoare și voi, pomicultorii, solicitați să importăm substanțe chimice să combateți dăunătorii în livezi. Eu știu că se stropea, mai ales iarna, vedeam zăpada îngălbenită pe sub pomi. Trebuie să prevenim otrăvirea populației; ce dacă un măr are un viermișor, nu-l putem da la o parte și să mâncăm mărul?!” Așa a fost să fie, m-am ridicat din nou, confirmând, motiv pentru care o temă prioritară în cercetarea din Institut și stațiuni este crearea unor soiuri rezistente la atacul bolilor, obținând deja câteva soiuri la Voinești. Vă informez, tovarășe Secretar General, însă, că fructele consumate peste iarnă, cca. 2-3 sute mii tone, le păstrăm câteva luni în depozite, și acestea se depreciază dacă sunt atacate, înțepate. De asemenea, facem un export de fructe proaspete, exigențele fiind deosebite, fructele trebuind să fie perfect sănătoase. Se impune să aplicăm tratamente riguroase și vom face o inventariere numai la plantațiile care produc fructe pentru aceste destinații. În rest, în majoritatea livezilor vom interveni cu un minim necesar de măsuri, bazându-ne mai ales pe produse indigene.

Pastila de frumos. Faţă în faţă cu Nicolae Ceauşescu (III)

Materialul săditor pomicol. În 1976, o dată cu venirea în București, la minister, am adus câteva zeci de pomi, scoși dintr-o livadă de trei ani, cu pământ în jurul rădăcinilor, din soiurile Ionathan și Golden Delicious, altoite pe M9, pe care, la sugestia adjunctului cu horticultura (șeful meu direct – Ion Ceaușescu), i-am plantat la Snagov, alături de Vila 10. Având deja muguri de rod, au înflorit, au rodit, în același an rămânând la imaginea „tovarășei” că așa ar trebui făcute toate livezile în țara românească… De unde, intervenția „tovarășei” la acest subiect „umpleți pământul cu bețe!” se referea la faptul că înființăm plantații cu pomi luați din pepiniera din Câmpul II ca „vergi”… „bețe”!

M-am ridicat din nou, începând cu „înțeleptul” – cunoscut deja – aveți dreptate, au fost pepiniere fără dotări, fără irigații, care au format pomi slab dezvoltați. Dar cele 42 pepiniere pe care le-am modernizat produc deja pomi viguroși, sănătoși, cu un început de coroană, asigurând o intrare pe rod mai rapidă… Am fost convocați la analiză, la asemenea nivel, nu pentru nerealizări, cum era obiceiul, ci pentru clarificarea trecerii de la sistemul tradițional, cu pomi înalți, cu trunchi, la sistemul modern, intensiv, la pomi cu talie joasă și, de asemenea, s-au făcut referiri și la câteva aspecte ale tehnologiilor de cultură. Luându-se ca bune justificările noastre asupra celor analizate, au început „negocierile” asupra perioadei în care să prezentăm „un program” de măsuri. „Tovarășul”, având în față iminența concediilor, s-a pronunțat spre toamnă, prin septembrie. „Tovarășa”, nu, într-o săptămână! Am reușit să obținem două săptămâni.

După 35 de ani de libertate, fără „dictatori”, am fost martori, zilele trecute, în piața publică, la larma protestelor, justificate, ale unor categorii profesionale: noi – pomicultorii – nu am ieșit în stradă, cu toate că s-au defrișat, după ’89, peste 200 mii ha livezi (tocmai din cele intensive), iar 70-80% din consumul de fructe provine din import! Am făcut noi numeroase demersuri pentru o strategie națională, pentru soluționarea numeroaselor deficiențe, dar nu ne-a ascultat (convocat) nimeni! Rămâne la reflecția fiecăruia!
Dr. ing. Ilarie Isac

Citește și Pastila de frumos. Faţă în faţă cu Nicolae Ceauşescu

Citește și Pastila de frumos. Faţă în faţă cu Nicolae Ceauşescu (II)

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită