Web Analytics
scris miercuri, 17.01.2024

Sfatul psihologului. De ce exagerăm

Distorsiunile cognitive sunt procese mentale inconștiente ce îi determină pe oameni să perceapă realitatea în mod inexact. Modelele de gândire distorsionate pot duce la supraestimare (exagerarea probabilității unui eveniment) sau la catastrofizare (exagerarea importanței unui eveniment).
În timp ce majoritatea oamenilor se confruntă cu distorsiuni cognitive, exagerarea ca formă de distorsiune cognitivă este mai frecventă în situații cu încărcătură emoțională, unde poate ajuta să se facă față anxietății, oferindu-i individului un sentiment exagerat de control.
Exagerarea poate fi, de asemenea, un proces mai conștient în vederea manipulării. La o vârstă fragedă, copiii încep să amplifice realizările și obstacolele pentru a căuta atenție.

Sfatul psihologului. De ce exagerăm

Alte forme de manipulare, cum ar fi fanfaronada și lăudăroșenia, sunt frecvente la toate vârstele pentru a atrage atenția. Atunci când este folosită pentru a „manipula” pe cineva, exagerarea nu este neapărat menită să rănească cealaltă parte. Mulți prieteni folosesc lingușirea și laudele exagerate între ei ca o formă de legătură, iar adulții tind să laude copiii pentru a le crește stima de sine, ceea ce se poate întoarce împotriva lor, dar rareori este făcută cu intenții rele.
Exagerarea poate fi cauzată și de tulburări și patologii mintale. Gândirea exagerată de tip „totul sau nimic” este extrem de frecventă în depresie. Narcisiștii afișează un sentiment grandios de importanță de sine și catastrofizarea este asociată cu comportamentul paranoic. În timp ce formele patologice de exagerare necesită sprijin profesional pentru a fi vindecate, cea care este cauzată de distorsiuni cognitive sau de comportamente manipulatoare poate fi rezolvată cu un efort conștient.

Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Uitarea cauzată de interferenţe

Citește și Sfatul psihologului. Duce succesul la fericire?

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită