Refacerea zonelor afectate de defrișări în Munții Făgăraș constituie o provocare continuă pentru Fundația ”Conservation Carpathia”, anual funcționând șantiere de plantare în diverse zone. Doar că plantarea puieților nu este o sarcină ușoară, această activitate fiind îngreunată deopotrivă de condițiile meteo și de relief.
De efectele schimbărilor climatice s-au lovit în această primăvară cei de la Fundație atunci când au început plantările de molid, fag și paltin în zona Dobroneagu. Vremea rea s-a manifestat pe munte chiar la început de aprilie, îngreunând și chiar amânând temporar activitatea. Asta după ce în februarie-martie se ițiseră primele semne de primăvară. Și nu doar că activitatea în sine este îngreunată, schimbările bruște de temperatură pot afecta și puieții, tocmai de aceea aceștia sunt adăpostiți câteodată în ”ghețari”, amenajamente constând în straturi de pământ și zăpadă care îi mențin în bună stare până apare momentul prielnic al plantării.
Tot în acest an s-au efectuat plantări de puieți de zâmbru, jneapăn și ienupăr pe Berivoiu. Doar că pentru a se ajunge la locul destinat reîmpăduririi a fost nevoie de transportarea micilor copaci pe jos, pe un traseu dificil de aproape trei ore de mers. Iar în ajutorul celor care s-au ocupat de plantări au fost măgarii cu care s-au cărat desagele cu puieți, așa cum tot cu măgari se transportă hrana pentru zimbri, în vreme de iarnă cu zăpadă mare. Oricum, Fundația „Conservation Carpathia” are în vedere trecerea la un sistem avansat de realizare a plantărilor în zone greu accesibile. Iar acesta presupune folosirea dronelor.
Cătălin Ioan Butoiu
Citește și Recunoaştere internaţională pentru conducerea Fundaţiei „Conservation Carpathia”
Citește și Conform unui studiu al „Conservation Carpathia”, în Făgăraş sunt 17-18 urşi/100 km pătraţi
0 Comentarii