În fiecare an, pe 1 Decembrie, românii din întreaga lume marchează Ziua Națională a României, un moment deosebit în istoria țării care a fost consacrat prin votul istoric de la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1918. Această zi specială, stabilită oficial prin lege în 1990, marchează Unirea Transilvaniei cu România, un eveniment de o importanță istorică majoră care a avut loc la Alba Iulia în anul 1918.
La 1 decembrie 1918, într-o atmosferă încărcată de dorința de libertate și unitate națională, a avut loc Marea Adunare de la Alba Iulia. Adunarea Naţională a Românilor s-a întrunit în acea zi memorabilă, iar rezultatul deliberărilor a fost Hotărârea de unire necondiționată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act istoric a fost precedat de deciziile similare ale organelor reprezentative ale Basarabiei și Bucovinei în luna martie și, respectiv, noiembrie 1918.
Citește și: Finanțele înființează noi posturi plătite cu peste 20.000 de lei lunar
î
La 1 decembrie 1918, Transilvania, Crișana și Maramureșul s-au unit cu România, într-un gest de solidaritate și aspirații comune pentru un viitor comun. Cu toate acestea, este important de menționat că unirea a fost realizată cu respectarea principiilor democratice și a autonomiei locale, asigurând egalitate între naționalități și religii.„Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei și astfel unirea acestei provincii românești cu țara mamă este pentru toate veacurile decisă”, a declarat atunci Gheorghe Pop de Băsești, președintele Marii Adunări, marcând astfel solemnitatea și importanța momentului.
Parada militară de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, marchează 105 ani de la Marea Unire, iar peste 2.400 de militari și specialiști ai MApN, MAI, SRI și SPP, dar și soldați străini defilează în Capitală, împreună cu peste 150 de mijloace tehnice, în timp ce câteva zeci de aeronave vor survola orașul.
0 Comentarii