Pentru o mulțime de oameni, teama de intimitate poate fi rezultatul fricii de un posibil abandon. Frica de abandon se manifestă ca o teamă adânc înrădăcinată de a fi părăsit și rănit. Aceasta poate fi rezultatul faptului că îngrijitorii primari (figuri adulte sau părinți) au abandonat în copilărie persoana.
Tulburările de anxietate socială sau o fobie socială pot conduce și ele la o teamă de intimitate într-o relație adultă. Uneori, atunci când cineva se teme profund să se simtă judecat sau respins, face față evitând legăturile intime cu ceilalți.
Abuzul sexual care are loc în copilărie poate avea ca rezultat direct o teamă de intimitate într-o relație adultă. Dificultatea de a avea încredere în ceilalți se află adesea la baza motivelor pentru care intimitatea emoțională poate deveni problematică în viața de adult a unei persoane care a fost abuzată sexual.
De multe ori, problemele de intimitate, adică temerile de a fi prea aproape de cineva, provin dintr-o experiență din copilărie care este declanșată în relațiile adulte. Dacă temerile dvs. sunt rezultatul unei traume semnificative, terapia cu un psiholog va fi cel mai eficient mod de a începe să dezvoltați relații sănătoase, pe termen lung, semnificative și intime.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex
Citește și Sfatul psihologului. Părinţii dominatori şi controlul excesiv
Citește și Sfatul psihologului. Triunghiul dragostei
0 Comentarii