Web Analytics
scris joi, 16.11.2023

ÎPS Calinic împlinește 38 de ani de arhierie. Cum îl descriu și ce îi urează preoții din Argeș

ÎPS Calinic împlinește 38 de ani de arhierie. Cum îl descriu și ce îi urează preoții din Argeș

Vineri, 17 noiembrie, ÎPS Calinic împlinește 38 de ani de arhierie, iar sâmbătă, 33 de ani de când este arhiereu la Curtea de Argeș, motiv pentru care preoții, călugării din subordine dar și enoriașii au început deja să îi ureze arhiepiscopului ani mulți la cârma Bisericii de la Argeș.


La început de lună, pe 6 noiembrie, la Curtea de Argeș, capitală istorică și spirituală a României, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a organizat întâlnirea preoților din cele șase protopopiate ale Eparhiei. De la eveniment nu a putut să lipsească Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, care mâine va împlini 38 de ani de arhierie. Ierarhul a mulțumit cu aceasta ocazie slujitorilor pentru prezență, îndemnându-i să primească cu smerenie toate încercările pastorației. La rândul lor, cei prezenți au dorit să transmită Ierarhului lor un călduros ,, La mulți ani!” cu ocazia aniversărilor din zilele de 17 și 18 noiembrie, când Chiriarhul Argeșean va împlini 38 de ani de arhierie și respectiv 33 de ani de când a fost așezat ca arhiereu la Curtea de Argeș.

Citește și ÎPS Calinic i-a găsit loc de veci poetei de la Morgă. Mihaela Sandu va fi înmormântată pe Aleea Scriitorilor


Dar nu am citit vreodată vreo descrie mai potrivită și nu am văzut vreun tablou mai fidel al arhiepiscopului Argeșului și Muscelului decât cel creionat de un preot tânăr, licențiat în multiple specializări și făuritorul, cu binecuvântarea și sprijinul arhiepiscopului Calinic, al Paraclisului Universitar, ( semn care arată fără echivoc prețuirea pe care arhiereul o acordă tinerilor), preotul capelan Rafael Vintilă:

„…Dânsul are o miresmă duhovnicescă aparte, de mir de nard aş putea spune, deoarece pentru mine intersectarea cu Ierarhul Calinic a însemnat ungere sfântă la cumpăna vieții de elev. Este serios în mărturisirea pentru Domnul Hristos, poate cam noncomformist, dar în acelaşi timp foarte sincer. Ți le spune direct, nu suportă linguşeala şi poleiala, drept dovadă şi-a scurtat mantia arhierescă ca nimeni să nu fie nevoit să poarte de ea, să se mândrească, să se jelească sau să rânjească în spatele Sfinției Sale. Rar se plânge pentru sine şi imediat deschide dialog cu nedumeritul om, având grijă să rostească că şi dânsul este un păcătos. Are pricepere să nu pună în inferioritate atunci când constată o fărâmă de sinceritate. Vorbeşte pretutindeni cu Iisus, este un Hristocentric şi are o minte care s-a adaptat şi actualizat vremurilor, nu s-a plafonat şi acesta este roada Duhului Sfânt, deoarece omul moare atunci când mintea lui nu mai are sclipire şi voiciune. Rar te priveşte în ochi, dar şi când o face pătrunde până în cea mai adâncă rană, precum un veritabil chirurg, nu de trupuri, ci de suflete! Nu prea lasă să-i fie sărutată mâna, probabil pentru că mulți şi în această vreme vând şi cumpără precum Iuda tot cu o falsă sărutare. Este un intelectual cu un limbaj accesibil, cu o ştiință de carte din multe domenii, are pasul şi gestica de nobil, precum aristocrații din vechime, nu cred că este cel mai mare rugător sau postitor, dar cu siguranță este un om deosebit de sensibil şi milostiv, cu o dărnicie din toată inima şi fără părere de rău. Fără a vrea să mă suspecteze şi pe mine de linguşeală exagerată, închei aceste rânduri prin a spune că este un om de acțiune, inovator, loial, recunoscător şi peste decenii, mustrător în cuvânt şi îndurător în faptă. Este un ataşat al Bibliei, al scrierilor liturgice, pastorale şi patristice, un cuvântător de învățătură aerisită, îngrijită şi cultivată! Este un milostiv tainic…

Citește și Eleva maestrului Gheorghe Zamfir a fost premiată de Arhiepiscopul Calinic


De pofteşte cineva episcopie, bun lucru doreşte. Se cuvine, dar ca episcopul să fie fără de prihană…, veghetor, înţelept, cuviincios, iubitor de străini, destoinic să înveţe pe alţii. Nebeţiv, nedeprins să bată, neagonisitor de câştig urât, ci blând, paşnic… (I Timotei, capitolul 3)

Anul Domnului 2015, luna noiembrie” ( textul a fost preluat din arhiva Jurnalului de Argeș, acolo unde a apărut prima dată)

:

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Vot pe banii câmpulungenilor

Ultima întrunire a consilierilor locali din Câmpulung care își încheie mandatul în această săptămână a avut loc cu ocazia unei ședințe extraordinare...

Un bulevard de multe milioane

Valoarea proiectării și a execuției rezultată din licitația prin care a fost desemnat executantul lucrărilor de reabilitare a fost de 5.530.577,91...