Cu toții ne plângem la cei apropiați. Este o parte normală a comunicării umane. Să ne victimizăm este un răspuns la probleme și o expresie a supărării, frustrării și nemulțumirii. Să te plângi nu numai că este normal, dar poate fi și sănătos. Poate fi un mecanism de adaptare sau o formă de reglare a emoțiilor noastre. Plângerea este o modalitate de a ne descărca și de a ne descărca sentimentele. Este o modalitate de a scoate lucrurile la iveală și de a ne face auziți.
Unii oameni însă par să se plângă de orice. Pentru cei care se plâng în mod cronic, plânsul este un obicei care nu servește nimănui. Cei care se plâng în mod obișnuit sunt etichetați ca fiind oameni enervanți și plictisitori și poate fi obositor să fii în preajma lor. În loc să caute o rezolvare, unii oameni vor doar să critice și să găsească defecte la tot ce se întâmplă în viața lor. Acești oameni par să fie „dependenți” de a se simți rău.
Plângerile neîncetate își pot pune amprenta asupra relațiilor și prieteniilor. Ruminarea sentimentelor negative și întărirea acestora cu ceilalți poate duce la suferință și depresie. Nemulțumirile excesive sunt un tip de autoverbalizare negativă și ne pot afecta fericirea și sănătatea mentală. Terapia psihologică poate ajuta o persoană să își gestioneze emoțiile negative și să încurajeze o mentalitate mai pozitivă.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex
Citește și Sfatul psihologului. Psihologia unei decizii
Citește și Sfatul psihologului. Exerciţiile fizice pentru ameliorarea depresiei şi anxietăţii?
Vă mulțumim că ați evidențiat bine diferența dintre exprimarea sănătoasă a nemulțumirilor și nemulțumirile cronice și că ați subliniat impactul potențial asupra relațiilor și a bunăstării psihice.