Gazetarul voia să cumpere aceste acțiuni atunci când a fost sunat de „intermediarii” care și-au oferit „sprijinul”
Vocea unuia era cea a hackerului care îl păcălise anul trecut
După un an de la prima escrocherie, de la IPJ Argeș i s-a spus: „Domnule, am progresat cu ancheta. După șase luni în care a stat la procuratură, s-ar părea că avem câteva elemente”
Anul trecut, în luna octombrie, vă relatam că un cunoscut jurnalist și scriitor piteștean, Cristian Sabău, a trăit o experiență dezastruoasă. Hackerii i-au golit contul când acesta a vrut să cumpere criptomonede! În câteva clipe, 45.000 lei, banii lui, au ajuns la Cluj! Pe urmă le-a pierdut urma. Zilele acestea, la un an distanță, jurnalistul a trăit o experiență asemănătoare, dar n-a mai căzut în plasa escrocilor, despre care spune el că sunt aceiași.
Cum i-au ras escrocii contul în câteva clipe
Pe scurt, în 2022, totul pornise de la un anunț pe internet. Acolo scria că, dacă ai 100 de lei, poți investi în… bitcoin (monedă virtuală, a cărei valoare variază) și, într-un anumit timp, poți să și câștigi, fără prea mari riscuri. Pentru a se lămuri, Cristian Sabău a accesat un anumit link și, surprinzător, în câteva minute, a primit un telefon din Marea Britanie. Un anume Peter, care vorbea românește cam stricat, „cu un accent puțin ciudat”, i-a cerut, de fapt, 1.250 de lei: „Dă-ne numărul de card din care achiți banii ăștia, că trebuie să-ți fac certificat de investitor!” De aici și până când escrocii i-au golit contul n-a mai durat mult. Pe un site a apărut acel „certificat de investitor” cu fotografia sa, la BRD tranzacția fusese acceptată, iar acel așa-zis Peter, cu „o abordare de bandit simpatic”, i-a cerut parola de la modem-ul calculatorului. Apoi, brusc, 45.000 lei din contul lui au fost transferați pe numele „Ionela nu știu cum” la Banca Transilvania, la Cluj.
Cristian Sabău a făcut atunci plângere la Poliție. BRD i-a cerut să nu mai răspundă la acele telefoane. Iar păgubitul le recomanda tuturor celor interesați să nu încerce să ia legătura cu astfel de oameni, care „sunt foarte bine organizați, sunt amabili și au translatori în nu știu câte limbi…”
„O facem sau n-o facem? Avem și noi timpul nostru!”
Cu câteva zile în urmă, Cristian Sabău a trecut printr-o experiență asemănătoare. A vrut să cumpere, online, acțiuni de la Hidroelectrica. Văzuse pe internet o astfel de oportunitate, căuta să afle mai multe și… din nou surpriză! A fost sunat de cineva care se oferea să-l ajute în acest demers, contra unui comision. Pentru că era un om pățit, dar și pentru că – atenție! – a recunoscut vocea unuia dintre cei care îl escrocaseră cu un an în urmă, a luat din nou legătura cu Poliția. Îl lăsăm pe el să povestească…
„Văzând că am intenționat să cumpăr acțiuni de la Hidroelectrica, la telefon au apărut imediat niște indivizi și au zis că ei sunt intermediari. «Vă cerem numai 10 la sută din profit, că vă asigurăm că veți avea un profit important». Prima dată a fost, cred, vocea aceluiași bărbat. N-am avut timp atunci să stau de vorbă, mi se părea, repet, suspect; mă întrebam: o fi, oare, aceeași echipă? Așa că l-am amânat, i-am zis că o să vedem mâine sau în altă zi. Ei au revenit, însă, de nu știu câte ori, chiar agresiv, la genul: «Nu ne face să pierdem timpul, că noi trebuie să ne ocupăm și de alții! O facem sau n-o facem? Avem și noi timpul nostru!»
N-am mai răspuns la telefon, dar am informat poliția. Iar de la Poliție mi s-a spus: «Domnule, am progresat cu ancheta. După șase luni în care a stat la procuratură, în fine, avem voie să facem… S-ar părea că avem câteva elemente. Nu vă garantăm nimic, dar sperăm să…»
„M-a întrebat dacă sunt jurnalist și i-am zis că da. Mi-a mulțumit și a închis. Și închis a rămas”
După câteva zile, la vreo șapte-opt apeluri telefonice la care n-am răspuns – pentru că acești indivizi nu vorbesc de pe telefoane fizice; e nu știu ce program care te lasă să vorbești de pe calculator și apoi dispar; eu am sunat înapoi de pe câteva numere și mi s-a comunicat că sunt nealocate – în fine, a revenit o voce feminină, foarte amabilă și simpatică. Mi-a reamintit că am început o discuție în care mi-am manifestat dorința să cumpăr acțiuni și m-a întrebat dacă nu vreau să finalizăm. I-am răspuns că mi se pare că ei nu sunt firmă serioasă, din moment ce, de câte ori am sunat înapoi la numerele la care am fost apelat, eram anunțat că aceste numere nu sunt alocate. M-a întrebat apoi de ce tărăgănez, ce am așa de multe de făcut și i-am zis că trebuie să plec la București, că am de scris niște articole… «Sunteți jurnalist cumva?» – m-a întrebat atunci și i-am zis că da. «Vă mulțumesc». Și a închis. Și închis a rămas” – ne-a spus Cristian Sabău.
0 Comentarii