Jean Negulesco este singurul român ale cărui filme au primit patru Premii Oscar. Performanța sa în domeniul cinematografiei se poate așeza fără niciun dubiu alături de realizările unor mari români remarcați pe plan mondial în diverse domenii, precum artă, literatură, medicină, fizică, matematică etc. Perioada interbelică reprezintă momentul de vârf al inteligenței românești atunci când un Brâncuși, Enescu, Eliade, Coandă, Marta Bibescu, regina Maria, Eugen Ionescu, și lista poate continua la același nivel, au fixat poporul român pentru totdeauna în conștiința universală.
A fost printre cei mai titrați regizori din Hollywood-ul anilor ’50-’60, producând și regizând peste 60 de filme de succes și colaborând cu mari vedete, precum Marilyn Monroe, Gary Grant, Greta Garbo, Sofia Loren, Fred Astaire, Lauren Bacall și Joan Crawford. Este singurul român care are o stea pe ”Walk of Fame”. Performanțele sale în domeniul cinematografiei nu au fost nici pe departe atinse de regizorii autohtoni; poate se apropie doar Cristian Mungiu cu premiile sale la Festivalul de la Cannes.
Jean Negulesco s-a născut pe 29 februarie 1900, la Craiova. A absolvit studiile primare, gimnaziale și liceale în orașul natal, la Liceul „Carol I”. Talentul pentru pictură l-a descoperit încă din adolescență, în timpul Primului Război Mondial. Înrolându-se ca cercetaș-voluntar, a avut șansa de a-l întâlni pe George Enescu, căruia i-a schițat un portret. Acesta s-a arătat încântat și pentru a-l încuraja l-a cumpărat cu un preț ridicat.
Acest moment i-a marcat decisiv cariera și viața. După război a luat lecții de pictură la București. Cu toate acestea, tatăl său l-a trimis la Paris să studieze economia și artele. Atunci când a aflat că a neglijat total studiile economice, frecventând doar cursurile de artă ale Academiei Julian, nu l-a mai susținut financiar. A fost nevoit să muncească seara în restaurante, spălând vasele, în timp ce ziua copia opere ale marilor maeștri și le vindea la prețuri derizorii. Cu toate acestea, a intrat în cercul unor pictori și artiști renumiți, precum Brâncuși, Picasso, Matisse, Giacometti, Modigliani și Man Ray. Era un obișnuit al casei lui Brâncuși, unde era servit cu mâncăruri oltenești preparate la celebrul său cuptor.
Citește și Lecţia de istorie. Piaţa Milea, alba-neagra!
În 1927 s-a căsătorit cu o tânără americancă foarte bogată și s-a stabilit la New York. Acolo a organizat o expoziție cu picturile sale, care a avut un oarecare succes. După doi ani divorțează și se stabilește în California. Acolo o întâlnește pe celebra actriță Greta Garbo, care îi pozează pentru câteva tablouri, între timp înfiripându-se între ei și o mică idilă. Jean, un oltean chipeș, era un playboy de mare clasă.
Debutează în cinematografie cu un film de autor, ”Three and a Day”, o catastrofă, care nu a putut fi lansat niciodată. A înțeles că trebuie să o ia de la zero și, după câțiva ani buni, când lucrează ca asistent de regie, reușește să se impună.
Cea mai cunoscută aventură amoroasă a sa rămâne cu siguranță cea cu Marilyn Monroe, care nu se afirmase ca star de cinema când i-a fost prezentată de un alt român, John Florea, bun prieten, ziarist la celebra revistă „Life”. Sesizând imensul ei potențial, a inclus-o în filmul său ”How to Marry a Millionaire”, produs de 20th Century Fox, studio care nu mai are nevoie de nicio prezentare.
Premiera peliculei a avut un succes comercial enorm, lansând-o pe Marilyn Monroe ca sex-simbol al Americii. Pentru Jean însă a fost și privilegiul de a fi primul iubit al celei care nu peste multă vreme va fi râvnită de toți bărbații americani, chiar și de președintele J.F.K.. A fost un episod pe care biografii celebrei actrițe nu au avut cum să-l ocolească.
„Marilyn Monroe este visul împlinit al oricărui bărbat din lumea largă. Este femeia cu care visezi și trebuie să-ți înșeli nevasta. Mort să fii, să nu te înnebunească”, a declarat Jean într-un interviu.
Prof. dr. Cornel Carp
Citește și Lecţia de istorie. Petru Cercel
0 Comentarii