Pe 2 mai 1964 se inaugura noul stadion al Piteștiului. Duminică, 17 septembrie 2023, piteștenii, toți iubitorii echipei FC Argeș sunt invitați „să ne luăm adio împreună de la locul căruia i-am spus ACASĂ timp de aproape șase decenii” – după cum este anunțat pe pagina de facebook a Fotbal Club Argeș Pitești.
Citește și: Ultimele zile ale arenei „Nicolae Dobrin”! O tribună va fi spartă duminică pentru ca fanii să primească suveniruri
În 1962, echipa argeșenilor promova pentru prima dată în Divizia A și aducea foarte mulți spectatori în tribunele arenei din Ștrand (construite în 1936), care devenise neîncăpătoare.
Drept urmare, Primăria, ajutată de Armată, au început amenajarea gropii de lângă cimitir și, după mai bine de un an de muncă, stadionul a fost gata la începutul lui 1964. „După moda vremii, arena a primit numele de 1 Mai pentru a onora caracterul muncitoresc al realizării sale”, potrivit sursei citate.
Inaugurarea a avut loc pe 2 mai 1964, cu un meci amical disputat între Dinamo Pitești și Spartak Sofia, scor 4-2 pentru alb-violeți. Primul gol din istoria arenei a fost marcat de Nicolae Naghi, în minutul 34.
În continuarea manifestărilor prilejuite de prezentarea noii arene pe care FC Argeș urma să joace, piteștenii au mai disputat și alte partide amicale în compania unor adversari puternici, cum ar fi Bonsucceso Rio de Janeiro, scor 2-1, Lazio Roma, scor 2-1 și Szeghed (Ungaria), scor 3-2.
Despre meciul cu Bonsucceso Rio de Janeiro (foto), dl Sevastian Tudor, autor al unei cărți despre istoria FC Argeș, își amintește că „presa vremii scria foarte frumos, foarte bine. Învinsesem o echipă braziliană, erau la modă atunci. În poarta lor era un portar cu multe calități, care se arunca din bară-n bară”.
Dl Tudor ne-a spus că speră să ajungă la evenimentul de duminică, atunci când publicul este invitat să-și ia adio de la arena ce va fi demolată. „Sper să ajung să văd pentru ultima dată acest stadion, așa cum este. E o nostalgie. Am văzut aici multe meciuri și multe echipe valoroare. E o istorie și sunt niște sentimente care te încearcă, mai ales când mergeai de la la ora 9 dimineața, iar meciul începea la 17. Să ocupi loc, da. Așa se mergea pe vremuri. Oamenii își luau cu ei tabelele, cărți de joc, mă rog, mîncare, pentru că erau opt ore până începea meciul și n-aveai decât semințele. Le ziceau bomboane agricole, agricole cu sare…. A fost o perioadă frumoasă, cu multe realizări, cele două titluri… E greu să mai repeteăm ce a fost odată. Și cu mari jucători, crescuți aici, formați aici, care au ajuns mari” – ne-a spus Sevastian Tudor.
Din 1989, stadionul a trecut la numele de „Municipal”, iar din 2003, a primit numele legendarului nostru fotbalist, Nicolae Dobrin.
Capacitatea sa actuală este de 15.170 de locuri, iar recordul de asistență l-a avut cu mult timp în urmă, când pe stadion nu exista scaune. În 1979 a găzduit aproximativ 28 de mii de spectatori la meciul FC Argeș – Nottingham Forest, din turul II al Cupei Campionilor Europeni.
Cele mai importante jocuri găzduite în competiții europene sunt: FC Argeș – Real Madrid 2-1 (1972, 1/8 Cupa Campionilor Europeni), FC Argeș – Valencia 2-1 (1978, 1/8 Cupa UEFA), FC Argeș – AEK Atena 3-0 (1979, 1/16 Cupa Campionilor Europeni) și FC Argeș – Nottingham Forest 1-2 (1979, 1/8 Cupa Campionilor Europeni).
0 Comentarii