Pe 14 septembrie, creştinii ortodocşi sărbătoresc Înălţarea Sfintei Cruci, fiind o zi marcată cu cruce roșie. Creștinii marchează două evenimente importante: descoperirea crucii pe care Iisus Hristos a fost răstignit și înălțarea ei în fața oamenilor. Înălțarea Sfintei Cruci se cinstește prin post aspru și rugăciune. Se spune că cine nu respectă postul va avea probleme de sănătate. Potrivit tradițiilor, în această zi nu este indicat să consumi: prune, pepeni, usturoi, nuci, pește și alte alimente care seamănă cu o cruce. Persoanele care au organismul mai puternic pot să urmeze post negru pe 14 septembrie.
Citește și: Mari actori şi mari regizori au venit la Festivalul de film de la Câmpulung
În popor, sărbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci este considerată ziua ce vestește sfârșitul verii și începutul toamnei. Se spune că dacă plouă cu tunete în această zi, toamna va fi lungă şi caldă, iar dacă păsările călătoare mari se înalţă pe cer, înseamnă că vremea se răceşte. În această zi credincioşii sfinţesc la biserică ulcele noi pline cu miere şi lapte, de toarta lor se leagă câte un fir roşu, iar fiecare cană este acoperita cu un colac. După sfinţire ofrandele se dau de pomană săracilor, în memoria rudelor trecute la cele veşnice.
Citește și: 16 septembrie: Ziua Națională de Curățenie, marcată la Pitești
Potrivit tradițiilor, de Înălțarea Sfintei Cruci, se strâng ultimele plante de leac (boz, micsunele, mătrăgună, năvalnic) împreună cu buchet de flori și busuioc, la biserica, pentru a fi puse în jurul crucii și a fi sfințite. Plantele astfel sfințite se păstrează apoi în casă, la icoane sau în alte locuri ferite. Ele sunt folosite pentru vindecarea unor boli, dar și la farmecele de dragoste. Busuiocul sfințit de Ziua Crucii se pune în vasele de apă ale păsărilor. Se crede că astfel vor fi ferite de boli. Fetele pun busuioc în apă cu care se spală, pentru a nu le cădea părul. Se mai bune busuioc sfințit și la streșinile caselor, pentru a le feri de rele, în special de trăsnete. În Bucovina oamenii atârnau în ramurile pomilor fără de rod cruci de busuioc sfințit. Se credea că astfel vor avea parte de recolta bogată în toamna viitoare.
Citește și: Pitești: Campanie de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase și DEEE
În lumea satelor încă se mai crede că, de Înălțarea Sfintei Cruci, șerpii, înainte de a se retrage în ascunzișuri, se strâng mai mulți la un loc, se încolăcesc și produc o piatră nestemată, folositoare pentru vindecarea tuturor bolilor. Tot în această zi, preotul sfințește via și butoaiele de vin, pentru că și în viitor gospodarul să se bucure de o recolta bogată. Monedele sfințite în această zi, păstrate în portofel, alături de o cruciulița aduc belșug și spor în muncă. Nu este voie, de Înălțarea Sfintei Cruci, să se lucreze, pentru a nu atrage primejdiile.
0 Comentarii