Chiar inspectorul șef Ion Vitan (foto) recunoaște că a trebuit să dea cu subsemnatul în fața Corpului de Control al ministrului și în fața procurorilor DNA pentru ce s-a întâmplat acolo, fiindcă Dâmbovița ține tot de ISCIR Pitești
După tragedia de la Crevedia, Instituția Prefectului a dispus verificări la sânge și în Argeș. În județul Argeș au fost constituite echipe mixte de control la operatorii economici și instituții publice care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv gaz petrolier lichefiat. Din echipe fac parte reprezentanți a 11 instituții, iar mai multe stații au fost închise de ISCIR din cauza neregulilor. Ce a ieșit la iveală…
„În Argeș am verificat 15 și am oprit din activitate 8; la Câmpulung încă nu am ajuns, pentru că, de mâine, ne mutăm la Vâlcea”
Ion Vitan este inspectorul șef al ISCIR Pitești, instituție care trebuie să acopere trei județe, Argeș, Vâlcea și Dâmbovița, și are doar cinci angajați, după cum susține șeful instituției. Iată ce ne-a declarat acesta despre neregulile găsite în urma controalelor care s-au făcut până acum: „Nu îndeplinesc condițiile de autorizare, au construit, nu au documente, nu au avize de instalare, le lipsesc documentele, de altfel noi doar le-am oprit activitatea, nu i-am amendat. Dacă o să ne aducă documentele pe care le-am solicitat noi și sunt în regulă, o să le dăm drumul, dacă nu, îi menținem închiși și îi vom amenda. Am verificat 15 în Argeş. Am oprit opt. Sunt în tot județul, noi am fost doar în Pitești, spre Costești și spre Topoloveni. Spre Câmpulung nu am verificat nimic și nu mai putem verifica, pentru că ne mutăm în Vâlcea. Pentru că noi avem trei județe și suntem cinci inspectori, foarte puțini. Acum am raportat că la Vâlcea sunt zero entități controlate! De mâine (5 septembrie, n.red) și până vineri ne mutăm la Vâlcea toată echipa, facem controale acolo”.
Citește și Incendiu în Pitești. Zeci de persoane evacuate dintr-un restaurant și blocurile învecinate
Ce putem observa e că numărul mic de inspectori nu e o explicație acceptabilă, în contextul în care chiar dl Vitan recunoaște că, după tragedia de la Crevedia, ISCIR Pitești a luat viteză și a controlat în doar câteva zile 15 stații din Argeș. Iar în zilele următoare se va muta în Vâlcea. Păi, dacă într-o săptămână, două, controlează două județe-Argeș și Vâlcea – în trei ani de câte ori ar fi putut controla stațiile din cele trei județe aflate în responsabilitate – Argeș, Dâmbovița, Vâlcea – pentru ca să nu se întămple tragedia de la Crevedia? Pentru că, dacă nu știați, vă informăm în premieră că ISCIR Pitești are în responsabilitate și județul Dâmbovița, deci și stația GPL, clandestină sau nu, de la Crevedia.
„La Crevedia nu era nevoie de autorizație ISCIR, nu avea echipamente de autorizat acolo. Noi nu autorizăm depozite, autorizăm echipament în sine. Iar ei nu aveau acolo stație, nici depozit, erau niște cisterne care probabil că descărcau acolo când veneau din curse, nu știu ce făceau, vedem care vor fi concluziile anchetelor. Acolo, la Crevedia, erau niște birouri și parcau aceste cisterne. Nu se dau autorizații ca să parchezi cisterna. Nu e necesar. Am avut controale de la Corpul de control al ministrului economiei, de la DNA. Noi nu am fost implicați, aici nu exista nicio cerere, nicio reclamație, nimic care să spună despre punctul ăla ceva. Nu erau înregistrate la noi. În 2010, ISCIR Pitești s-a desființat și s-a mai înființat în 2021. Ținea de București până în 2021, la momentul când a fost închisă stația de la Crevedia, nici nu eram creați noi. După părerea mea acolo a fost eroare umană, cineva și-a depășit limitele de competență”, este de părere Ion Vitan.
Citește și Primul pompier rănit la Crevedia, tratat în străinătate, a revenit acasă
Crevedia a fost a doua mare tragedie umană din ultimii ani, după cea de la Colectiv. La Butoaie putea fi a treia….
Cu cinci morți și peste 50 de răniți, la Crevedia a avut loc cea mai mare tragedie umană din ultimii ani, după Colectiv. Cunoscutul restaurant „La Butoaie” din Pitești a fost cuprins de un incendiu pe data de 1 august, din fericire fără victime omenești, deși este un local foarte îndrăgit de piteștenii care agreează să meargă acolo cu prietenii, cu familia, și chiar cu copiii, pentru că acolo există și un spațiu de joacă pentru cei mici. Conform Isabelei Petre de la ISU Argeș, din blocurile din jur au fost evacuate 39 de persoane în timpul manifestării incendiului. A apărut însă imediat, după ce flăcările au fost stinse de pompieri, informația că terasa acestui local a fost construită fără autorizație și că polițiștii IPJ Argeș fac cercetări.
Informația a fost confirmată de Florin Popa, purtătorul de cuvânt al IPJ Argeș, care a spus atunci că există un dosar penal ce privește construcția terasei localului în cauză. Cercetările se desfășoară ,,in rem”, cu privire la infracțiunea prevăzută și pedepsită de art. 24, lit. a, din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, în care polițiștii efectuează cercetări, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, ca şi pentru infracţiunea de distrugere și sunt în curs de desfășurare la ora actuală.
Citește și Patronii stației GPL din Crevedia au fost reținuți
0 Comentarii