Web Analytics
scris joi, 31.08.2023

Vreţi să vă cunoaşteţi caracterul?

După 1990, piața informațională din România a fost invadată de diverse lucrări cu caracter esoteric, lucrări ce au satisfăcut o curiozitate îndelung reprimată în anii ideologiei oficiale a partidului unic. Paradoxal, până și cei mai habotnici dintre credincioși sunt curioși să afle ce le rezervă, de pildă, horoscopul/zodiacul/numerologia, chiar dacă știu că Dumnezeu ne guvernează destinul, iar nu astrele. Și totuși, omul de azi, unul educat de școală în spirit totodată științific și religios (faci biologie pe baze darwiniste, dar ai și oră de religie), are tendința de a îmbrățișa curente spiritualiste străvechi, precreștine. Așa se explică, oarecum, coexistența credinței în Dumnezeu (Allah), expansiunea mișcărilor yoga și a epistemologiei de tip new-age (Dumitru Constantin Dulcan ori Alexandru Vlad Ciurea).

Vreţi să vă cunoaşteţi caracterul?

În acest context, este de înțeles de ce numerologia fascinează pe atâția peregrini de pe drumul spinos al cunoașterii de sine. Partea proastă este că, și pe la noi, numerologia a fost consacrată – din ignoranța celor care au popularizat-o – ca fiind una dintre științele oculte cel mai ușor de priceput sau de împărtășit. S-a ajuns în situația ca unii numerologi să proclame că e suficient să știi numele și data de naștere pentru a descoperi toate secretele! La nivel de numerologie populară poate că așa stau lucrurile, dar se neglijează faptul că avem de a face cu o veritabilă știință, cea a numerelor. O știință ce presupune cunoștințe complexe, din mai multe domenii (matematică, astrologie, psihologie etc.). Astfel, rămâi la suprafața lucrurilor dacă te mulțumești să știi doar că numerologia folosește 11 numere pentru a face descrierea unei persoane sau pentru predicții (numerele folosite sunt de la 1 la 9, la care se adaugă numerele 11 și 22; ultimele două sunt considerate „dominante” și definesc, în general, persoane cu caractere și însușiri deosebite).

Citește și Eveniment editorial. ”Poezia lirică în Muscel”

Că trăim în lumea numerelor este evident pentru oricine a trecut prin școală ori folosește un computer. Mai puțin este cunoscută relația dintre numere și tot ceea ce există. Încă Aristotel, în „Metafizica” sa, ținea să sublinieze că Pythagoras și discipolii săi au descoperit că „lucrurile existente ființează prin imitarea numerelor”. De fapt, marea descoperire a lui Pythagora nu e teorema ce-i poartă numele, ci ideea că microcosmosul (omul, să zicem) este în rezonanță cu macrocosmosul (îi putem zice Dumnezeu sau, dacă se dorește, Univers), în armonie sau nu. Numerologia se bazează, așadar, pe această relație privilegiată, de sub tăria căreia nu te poți elibera.

Ei bine, într-o binecuvântată zi, pornind de la magia numerelor și dorind să cunoască mai devreme destinul propriei familii, d-na Viorica Constantinescu, din Pitești, a ajuns să se inițieze în această știință. A studiat aproape tot, a verificat, a devenit o specialistă în numerologie. Personal, am privit-o inițial cu suspiciune, înainte de lectura cărții pe care ne-o propune, dar, după ce am citit, m-am dat bătut.
E de citit această carte, vândută ca pâinea caldă. La finalul lecturii vei contabiliza cât de multe lucruri despre tine încă nu știai!

Citește și Dr. Viorel Pătraşcu, la lansarea cărţii sale-document: „«Experimentul Filipeni al vieţii mele» are acum valoarea platinei”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

PSD cucerește cu greu Muscelul

Câmpulungul și multe dintre localitățile rurale din zona Muscel au făcut deseori tabără distinctă față de restul județului din punct de vedere al...