„ În a doua zi au început meciurile la ora 9 dimineața și s-au terminat la ora 8 seara”
Echipa de robotică a Colegiului Național „Alexandru Odobescu” din Pitești a obținut locul al doilea la „Bucharest Twin Cup”, în perioada 11-13 august, un eveniment internațional cu un format similar competițiilor americane, organizat de foști membri ai echipelor de robotică și voluntari. În total, peste 300 de elevi de liceu s-au duelat prin alianțe, cu roboți care îndeplinesc sarcini, într- un adevărat maraton. Sunt doar câteva competiții off-season (în afara sezonului) de robotică, cum a fost și cea de la București, în SUA și în România. Dan Barbu, unul dintre mentorii echipei din Pitești, ne-a spus că România, la nivel mondial, prin performanțele pe care le are cu astfel de echipe de robotică, se clasează pe al doilea loc, după SUA.
Echipa „4D Robotics” a Colegiului „Alexandru Odobescu” a participat cu robotul „El Toro” alături de echipa „ByteForce” a Colegiului Național „Vasile Alecsandri” din Galați, căreia îi mulțumește pentru colaborare. Echipele și-au denumit alianța „4Bytes” și au fost recompensate cu două premii: „Finalist Alliance” și „Identity & Cohesion Award”.
„Toate echipele de robotică din România sunt extrem de dornice de confruntări. Tocmai acesta a fost sensul concursului, să ofere cât mai multe confruntări directe, să se aleagă cea mai bătăioasă echipă, cel mai bun robot. Formatul a fost diferit față de cel original, s-au format din start alianțe care sunt stabile. Pe un teren sunt patru roboți, patru echipe și se formează câte două alianțe. Noi am format o alianță cu colegii de la Galați, „ByteForce”, și fiecare și-a format astfel de alianțe. Formatul a presupus două zile de competiție și o zi pregătitoare. În a prima zi de competiție au fost meciurile de calificare și în a doua zi au fost meciurile eliminatorii. Au fost 32 de echipe, împărțite în 16 alianțe. Fiecare echipă a jucat cu toate alianțele din grupă. S-au clasat primele patru din fiecare grupă, au trecut mai departe și au început să joace meciuri eliminatorii, două din trei. Dacă, în prima zi, fiecare echipă a jucat câte 7 meciuri, până în finală noi am jucat următoarele 13 meciuri. Noi am jucat 20 de meciuri. A doua zi a fost mult mai intens, am avut un număr aproape dublu de meciuri. Tensiunea creștea cu fiecare moment. În a doua zi au început meciurile la ora 9 și s-au terminat la ora 8 seara, aproape 10-12 ore de competiție. Cu cât te urcai în ierarhie, cu atât deveneau și mai intense, adică nu aveai timp să respiri, nu aveai timp de reparații, nu aveai timp de îmbunătățiri. Practic, asta s-a dorit, să se vadă cine rezistă, care robot și echipă sunt competiționali din toate punctele de vedere, și mecanic, și psihic, și uman”, ne-a povestit mentorul Dan Barbu.
Citește și Reprezentanții României la Campionatul Mondial de Robotică, premiați de municipalitatea Pitești
„Este unul dintre cele mai importante evenimente de robotică din Europa și rivalizează cu evenimentele organizate de către echipele americane”
De menționat că echipele care au ajuns în a doua zi de competiții aveau performanțe notabile în SUA. „Am reușit, pas cu pas, să ajungem până în finală, unde, și din cauza efortului, au obosit și roboții, și copiii, finala a fost extrem de disputată. La un moment dat, scorul era 1 la 1. Se jucau 3 din 5 meciuri în finală și celelalte două meciuri au fost pierdute la o diferență infimă. Până în ultima secundă nu știa nimeni cine a câștigat. Consta, efectiv, într-o ultimă acțiune, un ultim reflex. Dinamica jocului – uimitoare. Tocmai din acest punct de vedere, al calității jocului și al echipelor, evenimentul acesta cu siguranță este unul dintre cele mai importante evenimente de robotică din Europa și rivalizează cu evenimentele organizate de către echipele americane”, ne-a mai povestit Dan Barbu.
Pregătirea durează tot anul și se concretizează într-un meci de două minute
Echipa „4D Robotics” a fost formată în 2020, dar are în spate o experiență de 7-8 ani la concursurile de profil (First Lego League și First Tech Challenge). Pregătirea copiilor are loc chiar în Colegiul „Alexandru Odobescu”, unul dintre cei mai mari susținători ai echipei fiind chiar directorul Daniel Vorovenci. Cei vreo 22 de copii din cadrul echipei, din clasa a 8-a până în clasa a 12-a, sunt pregătiți de patru mentori, care sunt și părinți ai copiilor: un inginer, o învățătoare, o educatoare și un mentor logistic.
De trei ani echipa participă la Campionatul Național „First Tech Challenge” și a obținut mereu un premiu important la diverse categorii. Acum trei ani, premiul I la categoria Design, la faza regională. Acum un an, la categoria Control Award, adică partea de programare. Anul acesta, premiul al doilea, și la faza regională și cea națională, la categoria Design. „La toate evenimentele la care am participat ba am fost pe 1, ba pe 2, ba pe 3, tot timpul în jurul acestei valori, 2, și aceasta a fost constanța echipei anul acesta, locul doi la toate competițiile. Ceea ce reprezintă o mare realizare să ai o astfel de constanță și, practic, îți va da posibilitatea să mergi mai departe, să ai o constanță către locul întâi, lucru pe care ni-l dorim în sezonul următor”, ne-a spus, optimist, mentorul Dan Barbu.
Pentru sezonul competițional se fac pregătiri din august și până în septembrie anul următor, însă „munca este concentrată într-un meci de două minute-jumate”, după cum ne-a mai precizat mentorul. Îndrumătorii îi duc pe copii la toate competițiile din țară, iar anul trecut au parcurs împreună peste 15.000 de km. Echipa și-a setat deja un obiectiv. „Noi suntem mândri de realizare și ne pregătim pentru anul viitor, în care ne dorim să ajungem în America”.
Citește și Elevii români, locul al doilea la o competiție internațională de robotică
0 Comentarii