# Instanţa nu a fost de acord cu recunoaşterea vinovăţiei „acarului Păun”
Doar două luni a durat procesul în cazul aşa-zisului vinovat de incendiul produs în octombrie 2013 la depozitul de deşeuri de pe fosta platformă ARO! Singurul acuzat, un tânăr muscelean, încheiase un acord de recunoaştere a vinovăţiei, în baza căruia fusese trimis în judecată pentru distrugere din culpă, dar instanţa nu a fost de acord cu situaţia şi a dispus continuarea urmăririi penale în caz.
Răzvan Ionuţ Dogioiu a devenit „acarul Păun” al incendiului din 2013 într-unul dintre dosarele penale legate de incidentul produs atunci la depozitul de deşeuri al firmei Global Eco Center. Unic acuzat, el a devenit inculpat în acest an, sesizarea instanţei intervenind prin noua procedură denumită „acord de recunoaştere a vinovăţiei”. Dogioiu ajunsese la o înţelegere cu procurorul de caz, astfel că, potrivit legii, el putea să beneficieze de o reducere a eventualei pedepse aplicată de instanţă. Numai că magistraţii de la Judecătoria Câmpulung nu au fost de acord cu recunoaşterea vinovăţiei şi au respins-o. În această lună, s-a decis ca dosarul penal privitor la fapta de care este acuzat tânărul să fie trimis la Parchet în vederea continuării urmăririi penale.
Incendiul în care au ars deşeurile lui Vasile Tofan, patronul de la Global Eco Center, a produs nu numai pagube şi teamă, ci şi iniţierea a trei dosare penale. Unul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş şi are ca obiect săvârşirea de către angajaţii Global Eco Center şi funcţionari ai Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu a infracţiunilor de infectare a apei şi traficul de substanţe toxice. Un al doilea dosar a fost constituit la sesizarea Gărzii de Mediu şi are ca obiect „comercializarea, abandonarea şi/sau neasigurarea încărcăturii deşeurilor pe durata şi pe parcursul tranzitării teritoriului României”. A treia cauză este cea readusă acum în atribuţiile Parchetului şi care, iniţial, viza comiterea mai multor fapte penale, precum vătămarea corporală din culpă, infectarea apei, traficul de produse sau substanţe toxice, nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, poluarea mediului şi distrugere din culpă.
Cătălin Ion Butoiu
APADOR-CH: De ce Parlamentul nu abrogă legea care acordă privilegii foștilor președinți?
Locuință de protocol, consilieri și secretari personali, mașină, pază și protecție, indemnizație...
0 Comentarii