În ziua de 6 August 1917 a început Bătălia de la Mărășești, în care armata română a respins puternica ofensivă a armatei germane, în timpul Primului Război Mondial.
Ca durată şi intensitate, bătălia a fost cea mai mare de pe frontul românesc din tot cursul războiului.
Cele mai dramatice momente ale marii bătălii de la Mărăşeşti au fost luptele de pe platoul Mușcelului şi lupta de la Răzoare, unde a căzut eroic întreaga companie de mitraliere comandată de căpitanul Grigore Ignat n. 1885 Bîrlad).
Pierderile trupelor române în morţi, răniţi sau dispăruţi se cifrează la 610 ofiţeri şi 26 800 soldaţi şi gradaţi; mulţi dintre ostaşii de toate gradele au fost distinşi, pentru eroismul de care au dat dovadă, cu ordine şi medalii şi alte recompense, iar drapelele unui mare număr de unităţi române au fost decorate cu ordinul „Mihai Viteazul“; comandantul Armatei I generalul Eremia Grigorescu împreună cu alţi generali şi ofiţeri au fost decoraţi, de asemenea, cu ordinul „Mihai Viteazul“.
Batalia s-a încheiat în ziua de 16 august 1917.
Citește și:
- Festivalul Mamaia revine după o absență de 11 ani
- Expoziţie in memoriam Thury Ştefan
- Primul film artistic despre Zavaidoc
Tot în ziua de 6 August 1917 a murit Maria Zaharia, o fetiță româncă de doisprezece ani, căzută eroic în luptele de la Mărășești. Maria Zaharia, cunoscută și ca Măriuca Zaharia era născută în 1905.
Născută la 1905, în localitatea Pădureni, Mărășești, România – d. 6 august 1917, Mărășești, România, a murit eroic în luptele de la Mărășești din cadrul Primului Război Mondial. Drept recunoaștere a eroismului ei, își are mormântul în Mausoleul de la Mărășești.
0 Comentarii