„De fiecare dată voi încerca să merg tot mai sus și o voi face pentru copiii mei pe care îi antrenez!”
Un polițist de la Penitenciarul Mioveni practică Jiu-Jitsu Brazilian (BJJ) și duce Argeșul și România pe podium la competițiile în care participă. Argeșeanul Mihai Buidan, polițist de 13 ani, campion european, dublu campion mondial și antrenor BJJ, se numără printre agenții premiați în data de 29 iunie a.c., de Ziua Polițiștilor de Penitenciare, de către directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Dan Halachin, și ministrul Justiției, Alina Gorghiu, pentru exemplul personal și pentru performanțele sportive de excepție care au promovat imaginea sistemului penitenciar la nivel internațional.
Între antrenamente și serviciu, Mihai Buidan ne-a răspuns la câteva întrebări despre ce l-a atras la acest sport și începuturile practicării lui. „La Jiu Jitsu Brazilian m-a atras inteligența sportului în sine! Se spune că BJJ este sportul minții, pe lângă atributele fizice, de fiecare dată trebuie să gândești, o singură greșeală și adversarul îți poate oferi o submisie (tehnică articulară, strangulare). Am început cu adevărat să practic acest sport prin 2015-2016, alături de unul dintre profesorii mei, Elvis Zinculescu. Ne antrenam, la vremea respectivă, la Curtea de Argeș, doar noi doi într-o sală a unui prieten ce practica Judo”.
Și nu este singurul sport pe care l-a practicat. „Am început să descopăr sporturile de contact prin 2008! Am început cu MMA (arte marțiale mixte, n.red.) o perioadă, de acolo am început să îndrăgesc mai mult solul, adică Jiu Jitsu Brazilian”, ne-a spus Mihai Buidan.
Primul concurs l-a motivat să studieze temeinic acest sport. „Prin 2016 a fost prima competiție, țin minte și acum! A avut loc la Chiajna, Cupa României! Eram centura albă, am câștigat vreo cinci-șase meciuri și nu am reușit să prind podiumul! Atunci a fost momentul în care m-am hotărât să aprofundez tot mai mult acest sport!”. În 2022, în Olanda, la Jocurile Mondiale ale Polițiștilor și Pompierilor, Mihai Buidan a reușit să obțină două medalii de aur, atât la Gi (kimono), cât și la NoGi (short+tricou). Iar de curând, în luna mai, a participat la Campionatul European, SJJIF, în Portugalia, unde a obținut medalia de aur la Master – 88kg.
Citește și „Nu mă opresc când am obosit, mă opresc când am terminat”
În 2010, Mihai Buidan a absolvit Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna și a fost repartizat la Penitenciarul Mărgineni. „O perioada de un an făceam naveta la fiecare două zile!”, și-a amintit polițistul. Acum e agent șef principal de poliție penitenciară la Penitenciarul Mioveni și își împarte timpul, cu măsură, între sport și serviciu. „În momentul de față am un program bine pus la punct, este greu, într-adevăr, dar nimic nu este imposibil! Serviciu, antrenamentele mele de pregătire, pentru că încă sunt competitor activ, antrenez grupe de copii și adulți și mai am și familie! Dar dacă îți propui un obiectiv, trebuie să te ții de el!”, ne-a mai spus Mihai Buidan.
„Chiar la Jocurile Mondiale, în 2022, am reușit două submisii în maxim 30 secunde!”
Ne-a povestit și despre sacrificii, dar și despre ce îl motivează. „În acest sport mereu este nevoie de sacrificii! Pentru fiecare competiție trebuie să îți aloci o sumă consistentă de bani, pentru participare, avion, cazare… În mare parte, sacrificiile țin de partea materială și de uzura fizică, din cauza programului încărcat! Dar de fiecare dată voi încerca să merg tot mai sus și asta o voi face pentru copiii mei pe care îi antrenez! Vreau să fiu modelul pe care ei și-l doresc! Să le arăt de fiecare dată că totul ține de noi, și, mereu când ne propunem obiective mari, putem și să le cucerim!”.
Mihai Buidan va participa și la Jocurile Europene ale Polițiștilor și Pompierilor, în septembrie anul acesta, în Spania, Alicante. „Muncesc zilnic pentru această competiție! Este o provocare pentru mine și vreau să dau tot ce pot! Vreau ca România și tot ce voi reprezenta anul acesta să ajungă pe podium!”, ne-a spus încrezător sportivul. De notat și cel mai mic timp în care a câștigat un meci. „Chiar la Jocurile Mondiale, în 2022, am reușit două submisii în maxim 30 secunde! O tehnică pe picioare și o strangulare! A fost un moment superb pentru mine!”.
„Îmi place să formez copii disciplinați și să înțeleagă ce înseamnă asta în viața de zi cu zi!”
Antrenorul Mihai Buidan ne-a spus și care sunt beneficiile pe care le aduce practicarea acestui sport. „Eu pun pe primul loc disciplina! Îmi place să formez copii disciplinați și să înțeleagă ce înseamnă asta în viața de zi cu zi! Să nu uităm că practicarea unui sport îți oferă sănătate, ai parte de socializare, pentru că lucrăm în grupe de copii, tineri, adulți! Fiind sport de contact, îți mărește încrederea în sine, este benefic pentru autoapărare, îți aduce un mare plus în forțele proprii, te ajută să îți stabilești obiective și îndeplinirea lor, concentrare și coordonare!”.
Pe Mihai Buidan îl găsiți la antrenamente în Pitești, Mioveni și Vlădești. „În momentul de față formez o echipă împreună cu colegii mei, Profesor Cătălin Vlad și Profesor Elvis Zinculescu! Avem școli deschise în Pitești, Mioveni, Vlădești și un proiect cu o școală privată Lexford Castel International School, în Pitești! În total avem undeva la 200 de copii, tineri și adulți!”. Poate vă întrebați dacă face antrenamente și cu deținuții. „Nu! În primul rând, este vorba de un sport de contact și consider că nu este locul potrivit pentru acest sport! În al doilea rând, funcția pe care o dețin nu îmi permite astfel de activități în timpul serviciului!”, a încheiat Mihai Buidan.
Citește și Pitești – locul I pe țară, la Campionatul Național de Karate Ashihara 2022
Citește și Piteşti Arena se inaugurează cu Campionatul Naţional de Ashihara-Karate
0 Comentarii