În sfârșit, sunt mari speranțe ca de la anul să înceapă filmările pentru primul film artistic despre Zavaidoc, cel născut la Pitești, la 8 martie 1896, la Pitești. Tentative au mai fost, prin 2004, cu Mădălin Voicu în rolul principal. Producătorul și inițiatorul acestui film este Răzvan Dragu, care are un palmares impresionat ca realizator al unor efecte speciale pentru filme artistice internaționale (precum „Pirații din Caraibe”), dar și ca realizator de firme independente.
Întrucât semnatarul acestor rânduri are experiență în domeniu (filmul documentar „Zavaidoc. Identități”, din 2008, realizat împreună cu Clara Mărgineanu de la TVR), Răzvan Dragu m-a contactat pentru a fi de acord cu calitatea de co-scenarist la primul film artistic despre Zavaidoc, „guristul” care a pus Piteștiul pe harta culturală a Țării. Un om cu o viață tumultoasă, plină de realizări și de drame.
Răzvan Dragu își dorea ca filmul să înceapă cu copilăria lui Zavaidoc, dar sunt prea puține date documentare despre aceasta (tatăl lui Zavaidoc, Marin Teodorescu, merge la Viena pentru a-i cumpăra fiului o… chitară, de care nu se va despărți toată viața, atât, informația o să apară în cuprins). Așa că prima scenă va debuta cu primul concert susținut de George Enescu la Teatrul comunal din Pitești, la data de 16 noiembrie 1915. Enescu va cânta pe o vioară confecționată de Remus Macarie, cel mai de seamă lutier piteștean, în felul acesta fiind introdus și el în film.
La 16 noiembrie 1915, la Pitești, pe scena de la teatrul recent dat în folosință, în asistență s-a aflat și un grup de lăutari locali, în frunte cu Zavaidoc, dar și Dură și frații Dumitrescu, lăsați să intre gratis de însuși Enescu, „la galerie”. Cum a decurs primul concert al lui Enescu de la Pitești povestește marele scriitor și gazetar, originar din Pitești, Tudor Teodorescu-Braniște, în volumul memorialistic „Scara vieții”, apărut postum, în 1976. „Măiestria cu care a cântat Enescu nu o pot tălmăci în cuvinte. Oricine l-a auzit, fie și numai o singură dată, nu-l va uita toată viața”, își amintește Teodorescu-Braniște. A doua scenă este de pe frontul din Moldova, într-un cort de răniți, când Enescu se va reîntâlni cu Zavaidoc…
Citește și Semnal editorial. „Cireşe amare”, de Dan Drăgoi, doctor în pruni şi cireşi
Pentru rolul lui Zavaidoc l-am identificat, alături de Răzvan Dragu, pe marele interpret Constantin Lătărețu. Vor urma castinguri pentru desemnarea celorlalți interpreți – George Enescu, Remus Macarie, Dură, frații Dumitrescu, piteșeanul Panait Constantinescu, cel care îi va organiza, lui Enescu, concertul de la Pitești (se va filma în vechea Primărie), Elena Zalmora, patronii caselor de discuri, Dumitru Mihăilescu Toscani, celebru tenor la Opera Română, cel care a încercat să-l convingă pe Zavaidoc să se facă tenor. Ca și în rolul lui Antonescu, pentru care Zavaidoc o să cânte la Odesa.
Firește, nu vor lipsi frații lui Zavaidoc, soția, iubita Tuca, de la Târgoviște, Cristian Vasile, Zaraza. Intrigi, povești de dragoste, viața Bucureștiului interbelic. Și nici legătura secretă cu un călugăr de la Cernica, unde, mai degrabă decât se aștepta, Zavaidoc avea să fie înmormântat…
Un film despre Piteștiul vechi, Bucureștiul interbelic, Enescu, Zavaidoc… Și multă muzică!
P.S. Mormântul lui Zavaidoc nu a fost refăcut, după ce a fost vandalizat de zeci de ani. Ani de zile s-a opus Puși. Nici fata lui, Puși, nu a fost adusă lângă familia sa, odihnindu-se în cimitirul pentru săraci Străulești II, unde a fost înmormântată pe cheltuiala personală a lui Marian Vanghelie…
Citește și Un muzician multipremiat cântă la Festivalul Analogue din Mioveni
Citește și Festivalul Național de Muzică Lăutărească Veche ZAVAIDOC revine, la Pitești
0 Comentarii