Pentru a sărbători Ziua Națională a României, Muzeul Judeţean Argeş în colaborare cu Asociaţia Română de Politică Externă, a organizat joi, 26 noiembrie, simpozionul intitulat: „Contribuţii diplomatice româneşti la realizarea Marii Uniri”.
Un eveniment de excepție ce a adus la Muzeul Județean doi titani ai diplomației românești. Este vorba de prof. univ. dr. Aurel Preda, ambasador şi preşedinte al Asociaţiei Române de Politică Externă și ambasadorul Ion M. Anghel. Alături de aceștia au susținut intervenții col. (r) Dumitru Șovar – președintele sucursalei Argeș a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere – S.R.I., George Băloi, secretar general în cadrul Asociaţiei Române de Politică Externă şi expert în relaţii internaționale, actriţa Manuela Golescu (cu un superb recital de poezie consacrată unirii) şi Cornel Popescu, manager Muzeul Judeţean Argeş. Vorbind despre contextul istoric de dinainte de intrarea României în primul război mondial, ambasadorul Aurel Preda a vorbit și despre importanța crucială a argeșeanului Ion I.C. Brătianu, cel care a fost de șase ori prim-ministru. Un istoric și un diplomat rasat, Aurel Preda a fost ambasador al Romaniei în Republica Moldova. A condus pentru o perioadă și a făcut parte din grupul care a participat la negocierile privind statutul Insulei Șerpilor.
Ambasadorul Ion M. Anghel a negociat peste 80 de tratate, acorduri și convenții
Un alt vorbitor care a captat numeroasa audiență a fost ambasadorul Ion M. Anghel. Ca diplomat (1959-1996), Ion M. Anghel a deţinut în Centrala MAE succesiv funcţiile de consilier juridic, şef de serviciu la Direcţia Tratate, şef al Compartimentului Juridic, director al Direcţiei Consulare, consilier al ministrului. A reprezentat România în Cipru, Italia, Malta şi Olanda, fiind acreditat în calitate de însărcinat cu afaceri şi apoi, de ambasador. Expert ONU, membru al delegaţiei române la conferinţele de la Viena pentru codificarea Dreptului Consular (1963) şi a Dreptului Tratatelor (1986), membru al Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga. În calitate de şef sau membru în cadrul a numeroase delegaţii, a negociat peste 80 de tratate, acorduri şi convenţii. În prezent este preşedinte al Asociaţilor Ambasadorilor şi Diplomaţilor de Carieră din România.
Denis Grigorescu
0 Comentarii