Violența domestică este orice tip de inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică ce are loc în mediul familial sau domestic, indiferent de situația în care agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima.
Din păcate, este des întâlnită, iar cei care au de suferit din cauza ei trebuie să știe că pot să fie protejați prin emiterea unui ordin de protecție.
Violența domestică reprezintă o problemă gravă în societatea contemporană, afectând nu doar relațiile dintre adulți, ci și viața și siguranța copiilor.
Pentru a combate acest fenomen și a asigura protecția celor mai vulnerabili membri ai familiei, legislația a evoluat în direcția introducerii unor măsuri specifice, precum ordinul de protecție.
Recent, o modificare semnificativă în legea pentru prevenirea și combaterea violenței domestice a adus în prim-plan interdicția agresorilor de a încasa alocația pentru copii.
Această schimbare are drept scop principal garantarea faptului că resursele financiare destinate sprijinirii copiilor nu ajung în mâinile agresorului, ci sunt direcționate către părintele sau persoana care are în grijă copilul și este protejată prin ordinul de protecție.
Citește și Lecția de drept. Ajutorul public judiciar
Legea interzice agresorului să încaseze alocația de stat pentru copii și încuviințează încasarea acesteia de către părintele/persoana căruia/căreia i s-a încredințat copilul spre creștere și educare sau la care s-a stabilit reședința acestuia.
Astfel, la emiterea ordinului de protecție, instanța va putea să dispună, printre altele, și “interdicţia pentru agresor de a încasa alocaţia de stat pentru copii şi încuviinţarea încasării acesteia de către părintele/ persoana căruia/căreia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare sau la care s-a stabilit reşedinţa acestuia”.
Interdicția va trebui comunicată “de îndată” agenţiei judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, astfel încât să se poată aplica cât mai repede, iar agresorul să nu mai poată ridica banii.
Astfel, alocaţia va fi încasată de părintele beneficiar al măsurii de protecţie pe durata valabilităţii ordinului de protecţie şi atât timp cât i-a fost încredinţat copilul sau în situația în care copilul are stabilită reşedinţa la acesta.
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept
0 Comentarii