Web Analytics
scris miercuri, 14.06.2023

Sfatul psihologului. Ce este neputinţa învăţată?

În psihologie, neputința învățată este o mentalitate care apare după ce o persoană a experimentat în mod repetat o situație stresantă. Această persoană ajunge să creadă că este incapabilă să controleze sau să schimbe situația în care se află, așa că nu mai încearcă, chiar și atunci când devin disponibile oportunități de schimbare.

Sfatul psihologului. Ce este neputinţa învăţată?

În 1967, Martin Seligman și Steven F. Maier au descris pentru prima dată teoria lor despre neputința învățată. Depășirea neputinței învățate se reduce la diferențele de optimism versus pesimism. „Etichetele pesimiste duc la pasivitate, în timp ce cele optimiste duc la încercări de schimbare”, spunea Martin Seligman.
Neputința învățată este motivul pentru care mulți oameni simt că nu pot controla forțele care le influențează soarta. Odată ce s-au convins de această percepție falsă, ei nu mai acționează, aleg să rămână în aceeași situație negativă, ceea ce le afectează apoi fericirea și bunăstarea generală.

Citește și Sfatul psihologului. Triunghiul dragostei

Persoanele continuă să facă alegeri în viață care îi țin pe loc. Greutatea neputinței resimțite îi face să își piardă speranța și să nu mai trăiască o viață cu sens. Dacă simți că nu ai controlul asupra destinului tău, vei renunța și vei accepta orice situație în care te afli. Învățarea modului de a renunța la obiceiurile proaste este o parte importantă a depășirii neputinței învățate.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.

Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Mentalitatea de victimă şi apelul la acţiune

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

PSD cucerește cu greu Muscelul

Câmpulungul și multe dintre localitățile rurale din zona Muscel au făcut deseori tabără distinctă față de restul județului din punct de vedere al...