Web Analytics
scris miercuri, 17.05.2023

Avocatul Dragoş Nicolescu e noul decan al Baroului Argeş. L-a învins cu 169-13 voturi pe Florin Sabie, fostul avocat al lui Stelică Crăciun!

Dragoș-Andrei Nicolescu este avocat de peste 18 ani în Baroul Argeș. În conducerea baroului a fost consilier și apoi prodecan, iar activitatea sa a fost recunoscută și apreciată de colegii săi, prin vot, la alegerile de vineri, 12 mai. Despre planurile sale și prima decizie pe care a luat-o după ce a devenit decan al Baroului Argeș, în interviul pe care ni l-a acordat.

Avocatul Dragoş Nicolescu e noul decan al Baroului Argeş. L-a învins cu 169-13 voturi pe Florin Sabie, fostul avocat al lui Stelică Crăciun!

Știut fiind că doamna avocat Luminița Ioana a avut o aplecare și o deschidere specială către problemele comunității, dumneavoastră veți continua pe aceeași linie?

– Ca și doamna avocat Luminița Ioana, și eu sunt un om aplecat spre problemele comunității. Din calitatea de decan, dânsa a setat, împreună cu mine, ca echipă, un trend și o idee. Am propus țării întregi, mă refer la comunitatea de avocați, modelul unei echipe. Echipă care nu s-a mai întâlnit în niciunul dintre celelalte barouri din țară. O unitate între decan și prodecan, alături de ceilalți consilieri, bineînțeles. Același model vreau să îl promovez și eu mai departe. Comunitatea pe care, în calitate de decan, trebuie să o am în vedere, este comunitatea avocaților. În continuare, vreau să fim atenți la problemele fiecărui avocat, dar nu la cele personale, ci la cele care țin de munca fiecăruia, să fie cât mai bine apărați, iar munca lor de zi cu zi să nu fie afectată de diverse alte imixtiuni.

Ați avut un rezultat covârșitor, ați primit 169 voturi, iar contracandidatul dv., domnul Sabie, a obținut doar 13. De ce credeți că v-au votat într-un număr atât de mare colegii?

– Da, 92,6 la 7,4, acestea au fost procentele. Pentru că, iată, stabilind un model de opt ani de zile, cu rezultate, s-a văzut. Oamenii au ales modelul, nu au dat un vot negativ, au ales rezultatele unei munci, lucru care, totuși, să recunoaștem, în societatea românească este destul de rar. Nu au ales promisiuni, ci, efectiv, oameni care au făcut treabă, au demonstrat.

Citește și “Marijuana, drumul spre Iad”- lansare de carte și dezbatere în organizarea Baroului Argeș și ISJ

Citește și Baroul Argeş şi IŞJ au semnat un protocol de colaborare în proiectul „Fii avocat în Şcoala ta!”

Din păcate, au existat și sesizări împotriva unor avocați la Baroul Argeș. S-a ajuns și la comisia de disciplină. Cum veți trata actele de indisciplină sesizate de judecători, justițiabili sau oricine altcineva?

– La noi, pentru că trebuie să știe și cititorii dv., comisia de disciplină este sesizată numai după o anchetă preliminară pe care o face consiliul Baroului. Concret, în momentul în care se primește o plângere sau o sesizare împotriva comportamentului unui avocat, se numește un consilier dintre cei 10 care anchetează cazul, se ascultă și se iau în considerare probele ambelor părți. Apoi acel consilier întocmește un referat cu o propunere pe care o înaintează Consiliului. Consiliul analizează, iar prin vot se aprobă soluția propusă și anume de a se trimite la Comisia de Disciplină sau de a nu se trimite. Acolo, din nou, petentul și avocatul care au fost cercetaţi prealabil au ocazia să își expună cazul și soluția o ia comisia de disciplină. Care este distinctă față de Consiliu. Cum văd eu această situație? Fiecare avocat în general, și în particular, trebuie să se supună atât legii pe care a jurat să o respecte, alături de drepturile și libertățile fundamentale ale omului, dar și legislația specifică profesiei și Codul Deontologic. Prin urmare, dacă toate aceste aspecte sunt respectate, sigur că nu se ajunge la comisia de disciplină sau, dacă se ajunge, se respinge sau se ia o măsură ușoară. Dacă nu sunt respectate, se procedează în consecință. Viziunea în continuare asta este: avocatura nu este orice profesie, este o profesie nobilă, care are ca punct central apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Nu avocatul este judecat sau anchetat, ci omul care este.

Care a fost primul lucru pe care l-ați făcut ca decan al Baroului Argeș?

– Vreau să vă spun că prima acțiune a fost să formulez o scrisoare de transmitere a unui salut cordial și a intenției mele ca decan către toate instituțiile din Justiția argeșeană, toate instanțele de judecată, toate parchetele, inclusiv DIICOT și DNA, și la Poliție, făcând o invitație la comunicare și la întâlniri periodice pentru a preîntâmpina sau a rezolva anumite chestiuni care nu sunt atât de bune cât ar trebui. Sunt adeptul dialogului onest și în interesul omului, al clientului.

Îmi exprim credința că vom colabora bine!

– Într-una din deciziile de referință ale Curții Europene a Drepturilor Omului de acum mai mulți ani presa a fost numită „câinele de pază al democrației”. Este „a patra putere în stat”, deși nu consfințit prin lege. Dar presa are rolul ei și eu îl respect și îl prețuiesc și să știți că țin la o colabore onestă cu presa, în același scop al interesului cetățeanului.

Citește și Trimis în comisia de disciplină, avocatul Sabie s-a dezlănţuit pe grupul de WhatsApp al Baroului Argeş

ERATĂ. Dintr-o regretabilă eroare, în ediția print a Jurnalului de Argeș, s-a publicat că rezultatul alegerilor care i-au adus avocatului Dragoș Nicolescu victoria în fața contracandidatului său, Florin Sabie, ar fi fost de 116 la 13. În realitate numărul de voturi acordat noului decan al Baroului Argeș de către colegii săi a fost covârșitor: 169. In timp ce Sabie a fost creditat doar cu 13 voturi de colegii avocați.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită