Comunitatea piteșteană, Consiliul Local Pitești, domnul primar Cristian Gentea au hotărât, luni, 15 mai 2023, în ședința plenului municipal, să-mi înnobileze „originea” acordându-mi titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Pitești. Toată gratitudinea și mulțumirile mele pentru înalta cinstire ce mi se face.
Folosesc prilejul pentru a-mi manifesta recunoștința față de comunitatea argeșeană, de Consiliul Județean, care, cu ani în urmă, m-au acreditat drept Fiu al Argeșului.
La rândul meu, cu aproape jumătate de secol în urmă, devenind cetățean al Piteștiului, la 1 martie 1977, am descoperit aici, în cochetul oraș din coasta „Trivalei”, atunci în plin entuziasm edilitar, o adevărată comoară peisagistică, 58 varietăți de lalele, magistral așezate pe peluzele din jurul Teatrului „Al. Davila”, după toate regulile arhitecturale ale genului, cu nimic mai prejos decât cele pe care le cunoscusem la ele acasă, în Olanda și mai ales în Grădinile Versailles și în alte Grădini botanice din lume. Mi-a străfulgerat ideea unei adevărate Simfonii, îndemnându-mă la conceperea și organizarea, în anul următor, la 6 mai 1978, a primei ediții a manifestării devenită de suflet, Simfonia lalelelor, care, cu suișuri și coborâșuri, a bucurat și înălțat gîndurile milioanelor de oameni care au vizitat-o, ajungând să fie consemnate de unele penițe (Marin Ioniță), precum: „Pentru mine, unul, dar câți la fel? Sărbătoarea din aprilie a Simfoniei Lalelelor a intrat în așteptările ceremonialurilor fără de care scurgerea vieții nu mai poate fi percepută, ca și Sărbătorile Pascale sau a celor de Crăciun și Bobotează”.
Citește și Pastila de frumos. Frumosul de Voineşti moare la el acasă
Este darul pe care Dumnezeu m-a hărăzit să-l ofer Piteștiului, aducând o modestă contribuție la recunoașterea noastră ca Oraș al Lalelelor pe toate meridianele lumii. De fapt, motivul care, înțeleg, a stat la baza hotărârii Consiliului Local, pe care îl consider „reciproca” mea, căreia i-au trebuit 45 de ediții și un primar precum domnul Cristian Gentea pentru a-i fi validată și confirmată valoarea!
Doresc să consider acest nobil gest drept „pro causa”, respectiv o cărămidă esențială la consolidarea soclului Simfoniei Lalelelor, menită să crească și să se înalțe veșnic ca o manifestare spirituală pe aceste meleaguri, Piteștiul, Argeșul, România, meritând-o cu prisosință, în Lunca Argeșului, într-un Complex Expozițional multifuncțional, găzduită de un Pavilion adecvat unei Expoziții floricole de talie internațională. Am speranța, iar inițiativele domnului primar Gentea, de mare anvergură în diverse domenii, ne dau garanția.
Cine sunt. De fel din Gorj, dintr-o familie de opt frați a învățătorului-deputat țărănist Ion D. Isac. O curiozitate a destinului: patru dintre frați am devenit cetățeni ai Argeșului, trei odihnindu-se pentru vecie în cimitirele din Pitești și Câmpulung.
După terminarea facultății de Horticultură din București (1957), am activat 20 de ani ca cercetător științific la Stațiunea Experimentală Pomicolă Voinești-Dâmbovița, perioadă în care am efectuat un stagiu de specializare de 9 luni în pomicultura Franței. Transferat la București (1976) pentru a conduce Direcția de pomicultură din Ministerul Agriculturii, cu obiectivul expres de a trece de la pomicultura clasică la cea modernă, intensivă, cu plantarea anuală a 10.000 ha în sistem intensiv și super intensiv. Pentru a realiza acțiunea pe baze științifice, am conceput un organism original, de integrare a direcției (30 funcționari) cu Institutul de Cercetări, cu sediul (și domiciliul) în Argeș la rădăcinile pomiculturii. Trustul Pomiculturii (noul organism) a coordonat 26 Stațiuni de Cercetare și Producție, care, alături de pomi, majoritatea au deținut laboratoare dendro-floricole, constituind, de fapt, principalii piloni în organizarea Simfoniei Lalelelor:
Detalii în edițiile viitoare.
Dr.ing. Ilarie Isac
Citește și Pastila de frumos. Mărturii semnificative dintr-o epocă involută
0 Comentarii