Web Analytics
scris vineri, 28.04.2023

Dosarul „Balastiera 2”. S-au clasat faptele ex-poliţistului Laurenţiu Bălan, însă firma lui şi alţi suspecţi sunt cercetaţi în continuare

Un dosar celebru de evaziune fiscală din Argeș, încă nefinalizat, este „Balastiera 2”, deschis încă din 2013, în care este implicată și firma TGM. Fostul polițist Laurențiu Bălan, condamnat în trecut în Dosarul Permiselor, a avut calitatea de asociat la această firmă. Interesant este că s-au clasat faptele aduse în acuzarea suspectului Laurențiu Bălan, dar s-a format un nou dosar la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș, în 2021, cu 23 de suspecți, printre care și firma TGM.

Dosarul „Balastiera 2”. S-au clasat faptele ex-poliţistului Laurenţiu Bălan, însă firma lui şi alţi suspecţi sunt cercetaţi în continuare

Mecanismul infracțional

Fostul inspector principal Laurențiu Bălan de la Poliția Rutieră, condamnat definitiv în 2014 la șase ani de închisoare cu executare în Dosarul Permiselor, a devenit asociat, din toamna anului 2011, la firma TGM Group Exclusive Mioveni, ce are ca obiect de activitate extracția pietrișului si nisipului, extracția argilei și caolinului. Firma a fost cercetată în dosarul Balastiera 2, deschis în 2013. Pe atunci, suspect era și fostul polițist Laurențiu Bălan. În urma unei solicitări de presă, Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș ne-a informat că, în cadrul ordonanței dìn 23 noiembrie 2021, alături de alte măsuri, s-a dispus clasarea cauzei având ca obiect infracțiunile de evaziune fiscală în formă continuată, executarea de activități miniere fără permis sau licență în formă continuată și executarea de lucrări pe ape fără avizul de gospodărire a apelor în formă continuată, adică faptele aduse în acuzarea suspectului Laurențiu lonuț Bălan.

„(…) vä informăm asupra faptului că, în cadrul ordonanței din data de 23.11.2021, alături de alte măsuri, s-a dispus clasarea cauzei având ca obiect infracțiunile de evaziune fiscală, în formă continuatä, faptă prev. de art.9 alin.1 lit.b) din Lg. 241 /2005, în cond.art.41 alin.2 din C.penal (Lg.nr.15 /1968), evaziune fiscală, în formă continuată, faptă prev. de art.9 alin.1 lit.c) din Lg. 241 /2005, în cond.art.41 alin.2 din C.penal (Lg.nr.15 /1968), executarea de activități miniere fără permis sau licență, în formă continuată, faptă prev.de art.57 alin.2 din Lg.nr.85/2003, în cond.art,41 alin.2 din C.penal (Lg.nr.15./1968), executarea de lucrări pe ape fără avizul de gospodărire a apelor, în formă continuată, faptă prev.de art.93 din Lg.nr.107/1996, în cond.art.41 alin.2 din C.penal (Lg.nr.15/1968) şi art. 33 lit.a) din C.penal (Lg.nr.15/1968), fapte aduse în acuzarea suspectului Bălan Laurențiu lonuț”, se arată în răspunsul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș.

Citește și „Sunt indicii că fostul poliţist Laurenţiu Bălan era implicat în mecanismul infracţional din dosarul Balastiera”

Totodată, s-a dispus disjungerea cauzei și formarea unui nou dosar în vederea continuării urmăririi penale cu privire la faptele infracționale și, astfel, 14 suspecți și 9 firme, printre care și SC TGM GROUP EXCLUSIVE SRL și SC TGM GROUP CONSTRUCT EXCLUSIVE SRL, sunt acuzați de evaziune fiscală în formă continuată, evaziune fiscală în formă continuată în modalitatea de participație a complicității, executarea de activități miniere fără permis sau licență în formă continuată sau executarea de lucrări pe ape fără avizul de gospodărire a apelor în formă continuată. Dosarul nou a fost înregistrat în evidențele Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș în 2021.

Firma TGM Group Exclusive este acuzată că nu a înregistrat în evidențele contabile toate veniturile obținute din comercializarea mărfurilor și a înregistrat achiziții fictive de bunuri.
„Conform precizărilor din actul de sesizare, în perioada 2011-2012, în cadrului punctului de lucru situat în com. Mărăcineni, S.C. TGM GROUP EXCLUSIVE S.R.L. a excavat neautorizat cantități importante de agregate minerale din imediata apropiere a Râului Doamnei, agregate care au fost prelucrate și vândute către diverse persoane, operațiunile comerciale nefiind înregistrate în actele contabile în totalitate. Totodată, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale aferente activității comerciale derulate, reprezentanții societății au înregistrat în actele contabile cheltuieli care nu au avut la bază operațiuni comerciale reale, operațiuni atestate de facturi fiscale emise de diverse societăți comerciale cu comportament fiscal inadecvat”, ni se mai transmite în răspunsul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș.

Citește și Poliţistul Bălan din dosarul Permiselor – eliberat din penitenciar

Prejudiciul estimat este de aproximativ 1.562.000 lei

Înțelegem că s-au efectuat expertize tehnice judiciare, specialitățile financiar contabilă, mediu și geologie, construcții și topografică și au fost dispuse și măsuri asiguratorii asupra unor bunuri prezente și viitoare. Prejudiciul estimat este de aproximativ 1.562.000 lei. Ne-am interesat și când se vor prescrie faptele din dosarul „Balastiera 2”.

„Apreciem că informațiile cu privire la intervenția prescripției răspunderii penale în cauzele instrumentate de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, ca efect al Deciziei Curții Constituționale a României nr.358/2022, nu pot face obiectul comunicării în baza Legii nr. 544/2001. Prescripția răspunderii penale este o cauză care înlătură răspunderea penală, astfel încât aceasta se analizează și se constată numai de către organul judiciar în fața căruia se află cauza spre soluționare sau în fața căruia se va afla spre soluționare cauza (procuror sau judecător), neputând face obiectul unei comunicări publice înainte de soluționarea cauzei. În prezent, organele de cercetare penală din cadrul I.P.J. Argeș-Serviciul de Investigare a Criminalității Economice desfășoară activități de administrare a probatoriului în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor faptelor sesizate”, ne-a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș.

Citește și Bombă în ”Dosarul Permiselor”. Un martor-cheie îl leagă pe naşul Petre Ioniţescu de finul Laurenţiu Bălan

Va avea Balastiera 2 aceeaşi soartă ca sora mai mare, Balastiera 1?!

Cunoaștem deja, așa cum am prezentat în ediții anterioare, că faptele din dosarul Balastiera 1 sau „Amfora” s-au prescris. Acesta este un alt dosar celebru de evaziune fiscală din Argeș, în care a fost cercetat afaceristul George Dumitrescu, alias „Hoțu”, și trimis în judecată pentru un prejudiciu de 2 milioane și jumătate de euro, împreună cu alți 9 inculpați, reprezentanți ai unor firme „fantomă”.
În 2017, inculpații au fost achitați, în 2020 condamnați, au făcut apel, și, pe 9 martie a.c., Curtea de Apel Pitești a stabilit că a intervenit prescripția răspunderii penale. Astfel, s-au prescris faptele lui George Dumitrescu, ale firmei sale, fostă Amfora Plus Trans, actualmente cu denumirea SC Magnetic Record Business SRL, și ale celorlalți inculpați.

S.C. Amfora Plus Trans S.R.L. avea permis de exploatare nisip și pietriş pe raza comunei Dârmăneşti, iar în rechizitoriul întocmit de procurori se preciza că, în perioada 2007-2011, George Dumitrescu, administratorul firmei, a înregistrat în contabilitatea firmei facturi fiscale care nu aveau la bază operațiuni reale, cu scopul de a diminua baza impozitului pe profit și TVA, atestând numai scriptic livrări de bunuri/prestări servicii către firmă.
Activitatea a fost realizată prin intermediul unor firme cu comportament fantomă. Bugetul statului a fost prejudiciat atunci cu 10.346.344,84 lei. Deși faptele s-au prescris, George Dumitrescu a achitat 1.020.000 lei și a mai rămas dator la stat.

Citește și Verdict definitiv în Dosarul Permiselor: Câte șase ani de închisoare cu executare pentru Vlăsceanu, Voinea și Bălan

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită