Web Analytics
scris miercuri, 12.04.2023

Pastila de frumos. Simfonia Lalelelor, izvor de gânduri înalte

Încep, reproducând mot a mot, prima informație despre organizarea Simfoniei Lalelelor din „Secera și Ciocanul”, 12 mai 1978:
„În perioada 6-9 mai, din inițiativa municipiului Pitești, în colaborare cu Trustul Pomiculturii Mărăcineni, a fost organizată aici o manifestare națională de prestigiu consacrată florilor și zonelor verzi – „Simfonia lalelelor”. Oameni de știință, cercetători, horticultori, arhitecți-peisagiști au dezbătut probleme… Simpozionul cu o tematică sugestivă….” Au participat cu exponate douăzeci de unități din țară, dintre care Întreprinderea de Sere Codlea, Stațiunea de Cercetări Băneasa, punctul floricol Eforie – Constanța, Stațiunea de Cercetări Cluj, întreprinderea de Sere Arad, secțiile de spații verzi din municipiile Cluj, Arad, Timișoara, Tg Mureș, Ploiești, Târgoviște, Pitești, Facultatea de Horticultură și Grădina Botanică din București etc.

Pastila de frumos. Simfonia Lalelelor, izvor de gânduri înalte

Câteva consemnări:
„…am descoperit astăzi, pentru prima dată în viața mea, o lume mirifică de flori, de culori, de plante ornamentale, cu mare măiestrie prezentate. Plec de la această Expoziție mai bogată, liniștită, cu gânduri înalte și curate”. Elevă de 16 ani, în Cartea de impresii a ediției I, 1978.
„…cei din generația mea, care avem în jur de 30-35 ani, am deschis ochii cu Simfonia Lalelelor! Eram elev și mergeam cu clasa să vizităm Simfonia Lalelelor. Doamne, ce feerie, ce încântare! Simfonia a rămas definitiv într-un colț al biografiei mele”, Gabriel Grigore, „Nu ne furați și Simfonia”, Jurnal de Argeș, 2002.
„…în ceasul istoriei acestei localități, Simfonia Lalelelor rămâne „o oră”, un reper de bucurie și frumos. Întru zidirea, în continuare, a temeiniciei ei, îi urăm Vivat, crescat, floreat!”. – Traian Ulmeanu, „Argeșul”, 2009.

Citește și Pastila de frumos. Continuităţi discontinue

„…Eram mică și ceea ce mi-a rămas întipărit în minte sunt două aspecte: mulțimea imensă de vizitatori și marea aproape nesfârșită de flori de tot felul”. Luminița Nicolae.
„…Pentru mine, unul, dar câți la fel? Sărbătoarea din aprilie a Simfoniei Lalelelor a intrat în așteptările ceremonialurilor fără de care scurgerea vieții nu mai poate să fie percepută. Ca și Sărbătorile Paștelor sau a celor dintre Crăciun și Bobotează. Știu bine cum se vor petrece lucrurile, cum le știm și pe cele din biserică sau din suita de obiceiuri. Simfonia Lalelelor. Mulțumim.” Marin Ioniță, „Curierul zilei”.
„…Frumosul, care ne-a desfătat și regalat zilele acestea cu asupra de măsură, ar trebui să fie însoțit de Bine și Adevăr… care să-și facă loc tot mai mult în viața noastră – acasă, pe stradă, la serviciu, în instituții – firescul, puritatea, autenticul, rafinamentul, civilitatea, sinceritatea.” – Mihai Golescu, „Argeșul”.

„…Și, cel puțin în timpul Expoziției dendro-floricole anuale, centrul Piteștiului este el însuși o… „simfonie”. Este o grădină frumoasă și apreciată în Europa… A rezistat Simfonia Lalelelor, ceea ce, credem, este un lucru mare. Frumosul a rezistat timpurilor. Chiar dacă astăzi este un frumos… trist”. Gabriel Lixandru, „Argeșul”.

Citește și Pastila de frumos. „Sărutul lui Dumnezeu” dat Piteştiului

Din nefericire, „Orașul grădină”, apreciat în Europa, începe să nu-și mai justifice denumirea: lalelele, în zona centrală, pe lângă teatru, în Parcul Mirilor, lipsesc, iar cele existente, parcă aruncate, neuniforme, provin din bulbi degenerați achiziționați, cu prioritate, de la un SRL timișorean. Gânduri, precum cele de mai sus, nu ni le va mai putea oferi chermeza locală avută în vedere, care ne va putea „lua ochii”, fără să ne înalțe spiritul. Peste Piteștiul nostru se lasă un fel de „cortină de fier”, pe care am trăit-o în dictatura comunistă: ni se va da, și trebuie să ne mulțumim, un „fotbal de matinal” (adio Nothingham Forest!) și, în loc de Simfonie a Lalelelor, un Festival în care „arta culinară” cu numeroase repetiții în Piața Primăriei își va avea locul cuvenit. Fără picior de „om de știință”, cercetător, creator de noi varietăți de plante, ambasadori, pe străzile Piteștiului. Păcat!
Dr. ing. Ilarie Isac

Citește și Pastila de frumos. Înflorirea satului românesc are nevoie de finanţare – credit ieftin

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită