Web Analytics
scris marți, 04.04.2023

4 Aprilie 1953: A murit regele Carol al II-lea al României

  În ziua de 4 Aprilie 1953 a murit regele Carol al II-lea  al Romaniei. A fost primul rege născut în România și a  domnit  între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Aceasta decadă,  a domniei regelui Carol al II-lea, a reprezentat o epocă de prosperitate economică și de înflorire culturală a  țării, dar și o epoca de ascensiune a extremismului de dreapta, a unor abuzuri si a unui regim dictatorial instaurat de rege. Foto: Regele Carol  al II- lea al României.

4 Aprilie 1953: A murit regele Carol al II-lea al României

Principele Carol s-a născut la Sinaia, la 3 octombrie 1893. A fost fiul Regelui Ferdinand și al Reginei Maria. 

 La 10 martie 1921, Principele Carol s-a căsătorit cu Principesa Elena, fiica Regelui Constantin al Greciei. Căsătoria nu a durat. Carol s-a îndrăgostit de Elena (Magda) Wolf Lupescu, cu care a fugit la Paris, în decembrie 1925, renunțând la drepturile sale de moștenitor al coroanei.

Regele Ferdinand l-a desemnat în această situatie ca succesor la tron pe tânărul sau nepot, Mihai. Însă Carol s-a reintors in tara la 8 iunie 1930, și-a înlăturat fiul de pe tron și s-a proclamat Rege.

Citește și:

In 1938, Regele Carol al II-lea a dizolvat partidele politice, a abolit Constitutia si a instaurat un regim de autoritate monarhică.

Lipsa de suport extern din partea aliatilor traditionali ai Romaniei, Marea Britanie si Franta, începutul celui de-al Doilea Război Mondial și, in 1940, destrămarea României Mari prin cedări teritoriale, au dus la erodarea completă a sprijinului politic pentru regimul lui Carol al II-lea. La 6 septembrie 1940, pe fondul tulburărilor interne, Regele Carol al II-lea a fost nevoit să abdice.

A  parasit țara împreuna cu Elena Lupescu și a locuit în Statele Unite ale Americii, Brazilia și Portugalia.

A fost  înmormântat în capela Regilor Portugaliei, din Estoril.

Din anul  2003, rămășițele pământești ale Regelui Carol al II-lea se odihnesc la Curtea de Argeș, alături de predecesorii săi.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Averi pierdute la Câmpulung

Cei din administrația câmpulungeană au anticipat decizia recentă a Curții Constituționale a României conform căreia declarațiile de avere nu trebuie...

Începe distracţia în Câmpulung

Deși nu a avut parte de manifestările încadrate în Festivalul Internațional de Folclor ”Carpați”, municipiul Câmpulung nu va fi lipsit de agitație...

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...