Sunt serioși, inteligenți și perseverenți. Par a avea tot ce le trebuie, mai puțin un lucru: banii.
Pentru sponsorizări au trimis 1.000 de mail-uri. Puțin câte puțin, au adunat cât să participe la faza națională
Când microbuzul a intrat pe poarta Colegiului Național „Zinca Golescu”, copiii strânși în curtea înjumătățită de șantierul de contrucții au izbucnit în urale. Se întorceau acasă, luni, 6 martie, cei zece elevi care câștigaseră cea mai mare competiție de robotică pentru liceeni din România, „First Tech Challenge”, desfășurată la Sala Polivalentă.
Ei sunt campionii
Au fost confetti, șampanie, îmbrățișări. Au fost însă și lacrimi. Emoția, dorul, bucuria n-au mai putut fi ținute în frâu de unii părinți care au venit la liceu să-și aștepte copiii campioni. Doi bunici plângeau de-a dreptul când și-au văzut nepotul. Într-un asemenea cadru, perturbat însă de zgomotul lucrătorilor, care nu au vrut sub nicio formă să se oprească măcar 10 minute, am reușit să aflăm numele elevilor performeri, care, în luna aprilie, vor merge mai departe în această competiție. Unde? La Houston, în SUA, la Campionatul Mondial de Robotică.
Ei sunt Ștefan Manda, Vlad Cruceru, Bianca Olaru, Irina Creață, Robert Roșu, Patrick Deaconu, Cristian Popidan, Mihai Preoteasa, Arina Licu și Alexandru Pavel. Jumătate dintre ei sunt în clasa a XI-a, iar cealaltă jumătate – în clasa a XII-a. Alături de ei, cu rol esențial, au stat și vor sta studenta Andreea Ghiță (absolventă a liceului) și profesorii mentori Cristina Constantinescu și Grațiela Ghiordunescu. Toți aceștia formează echipa TehnoZ, care s-a dovedit a fi câştigătoare la faza națională într-o competiție la care au concurat 80 de echipe de la licee din România și una din Muntenegru.
Citește și Copii din medii defavorizate fac cunoștință cu robotica și programarea
„E nevoie de un minimum de 2.500 de euro de copil”
Povestea lor e greu de redat în câteva cuvinte. E povestea unor elevi formidabili, adică foarte serioși, inteligenți, perseverenți, cu caracter. În lumea noastră de astăzi, aflată într-o evidentă derivă, ei pot fi speranța noastră într-un viitor mai bun. Par a avea tot ce le trebuie, mai puțin un lucru: banii. Performanța la care au ajuns astăzi s-a bazat foarte mult pe sprijinul părinților și a unor sponsori.
„Kitul nostru inițial în acest program a fost sub 5.000 de euro, și a constat în diferite obiecte care i-au ajutat pe elevi la construirea unui robot, respectând o anumită specificitate” – ne-a spus prof. Cristina Constantinescu.
Dar mâncarea, deplasările, cazările, toate acestea costă! Pentru a obține sponsorizări, mentorii, părinții, cunoscuții au trimis aproximativ 1.000 de mail-uri, la care au răspuns favorabil doar 10-15 firme, printre care „Mera”, „Faurecia”, „Farvia”… Iar peste o lună urmează deplasarea în „State”, cu cheltuieli mult mai mari. „E nevoie de un minimum de 2.500 de euro de copil, bani mai mult pentru avion și cazare” – ne-au spus d-nele profesoare de informatică (mentori) care ne-au mai precizat că în America elevii din Pitești trebuie să cumpere și alte piese pentru îmbunătățirea robotului și să facă și anumite deplasări prin școlile de acolo, pentru partea inspirațională a respectivului concurs.
Poate că, lecturând aceste rânduri, persoane potente financiar, dar și autorități locale ori județene vor înțelege ce adolescenți avem aici, la noi acasă, și ce tineri putem pierde în cinci ani de-aici înainte. Prezentă luni, în curtea colegiului, Cristina Munteanu, consiliera primarului din Pitești, ne spunea că îl va informa pe Cristian Gentea în legătură cu această situație.
„First Tech Challenge” – program dedicat tinerilor pasionați de știință, tehnologie, matematică și inginerie – se organizează cu sprijinul asociației „Nație prin Educație”, încă din 2016, la inițiativa Danei Războiu.
Citește și Echipele care ne reprezintă țara la Campionatul Mondial de Robotică din SUA
0 Comentarii