S-a întors recent acasă, după o călătorie peste mări şi ţări, medicul scriitor Viorel Pătraşcu. Iar dimineaţa, când a ajuns la Piteşti, nici nu a lăsat bine bagajele la ușă, că ne-a sunat să ne invite la o cafea şi să ne povestească, cu verva-i cunoscută, despre o vacanţă, pe sufletul său, petrecută în sultanatul Oman.
Așa am aflat că în această ţară arabă serviciile medicale sunt gratuite. Cum?! Da, exact aşa: populaţia nu plăteşte nimic pentru actul medical de care beneficiază. Cei din Oman, bogaţi în petrol şi gaz lichefiat, îşi permit însă multe alte minuni, desprinse parcă din poveştile Şeherezadei, cu ale ei „O mie şi una de nopţi”.
N-am putut să nu facem o comparaţie. Apropo de unele servicii medicale de la noi, din ciclul „O mie şi unul de draci”: cu o zi-două în urmă, tocmai ce ne vorbise Ionuţ Gheorghe, directorul CAS Argeş, despre deficitul acut de medici, de specialiști care aleg să plece din ţară, de „bine” ce le e aici. De bine ce le e, de pildă, într-o comună din Argeș, unde – spunea șeful CAS – autoritatea locală a afectat activitatea unui centru medical, luându-i şoferii de la ambulanţă! Prin urmare, în cazul unei urgenţe, medicul nu poate pleca din centru pentru intervenție, decât dacă îi dă „verde”, în funcţie de disponibilităţi, dispecerul 112.
Revin la sultanatul de poveste. Am citit undeva că în Oman legile sunt date numai în favoarea populaţiei şi că în ministere nu există grade de rudenie, pile, cunoştinţe şi relaţii, cum se obişnuieşte pe la noi. Iar oamenii nu ştiu ce înseamnă mită! În urmă cu câțiva ani, un ministru din Oman a cerut bani să-şi construiască o vilă, dar şi-a ridicat un bloc de trei etaje. Pentru asta a fost condamnat la cinci ani de închisoare şi destituit din funcţie. Blocul a fost demolat, dar ruinele au fost lăsate acolo drept învăţătură de minte, iar după ispăşirea pedepsei, fostul ministru a trebuit să plece din ţară; nu-l mai angaja nimeni.
Vă vine să credeţi? O ţară condusă de un sultan atotputernic se ghidează după un principiu de bun-simț: „cere şi ţi se va da, dar nu ne lua de fraieri”. Şi iar facem o comparaţie. La noi sunt la ordinea zilei blocurile și bloculețele ridicate pe te miri unde, fără respectarea legislației în domeniu. Paginile „Jurnalului” stau mărturie despre câte astfel de construcții au apărut la Pitești, inclusiv în zona centrală, și nu le-a clintit nimeni, iar proprietarii lor, cu unele excepții, n-au pățit nimic.
Ce ne lipsește, deci, să fim și noi ca „omanezii”? Petrol și gaz? Păi, am avut și le-am înstrăinat. Nu, nouă ne trebuie disciplină și seriozitate. Or, pentru asta în Oman există un sultan.
Citește și Nori negri imobiliari se adună deasupra Primăriei Piteşti
De aici se trage o concluzie directa sugerata chiar de reporter.Ne trebuie un sultan adica un dictator „cum se spune democratic”,unul luminat care sa tina cu propriul popor inainte de toate si care sa-i asigure calitatea vietii pe care o merita acel popor.Toate emiratele arabe sunt conduse de dictatori(sultani,emir) dar nimeni nu se mai plange si nu dau buzna ca prin alte locuri sa-i schimbe si sa introduca democratia tip occident.Cand omul de rand traieste bine si are liniste in tara nu-l intereseaza forma de guvernamant.Ei traiesc bine de pe urma petrolului si gazelor la care noi vrem sa renuntam
Dar o se ne razbunam noi pe ei si o sa devenim verzi(verzi de foame) si atunci ei vor saraci si o sa planga))))))