# Cazul cardiologului Gabriela Stănciulescu # Cu un an înainte, în 2013, acelaşi medic a încasat 5 miliarde din contracte de pe urma pacienţilor testaţi din Argeş # La cele șapte miliarde ROL încasate de medicul cardiolog Gabriela Stănciulescu se adaugă alte 4,8 miliarde, tot ROL, venituri obținute în 2014 ca proprietar al unui centru medical – conform datelor din declarația de avere a soțului său, ofițer în cadrul IPJ Argeș.
Recenta anchetă declanșată de către DNA și care a vizat 16 medici oncologi din Ardeal, suspectați că au fost recompensați cu excursii scumpe și bani de către companii farmaceutice pentru a prescrie medicamente mai scumpe bolnavilor, este doar vârful unui iceberg din sistemul medical. Un sistem medical în care, de mai bine de un deceniu, sute și sute de doctori din țară sunt recompensați cumulat cu sume grele, sub diferite forme, pentru a prescrie pacienților produsele anumitor companii farmaceutice.
Participări la congrese internaţionale, vizite de studiu în străinătate, vacanţe scumpe – finanţate de firmele de medicamente – sunt câteva dintre „atenţiile” cu care industria farmaceutică obişnuieşte să seducă şi, nu de puţine ori, să cumpere pe unii dintre medici. Şi unii şi alţii îşi sporesc, în acest fel, veniturile (mecanismul e simplu: medicul promovează anumite medicamente din portofoliul unei firme de medicamente, în schimbul unei sponsorizări simbolice sau exorbitante, funcţie de miza trocului, mascate sub forme legitime). Cât este de etică această practică? Cert este însă că începând din acest an legea scoate la suprafaţă aceste practici şi obligă beneficiarul (medic, asistent, organizaţie medicală, etc) şi sponsorul (firma de medicamente) să expună toate detaliile „darurilor de la greci”: valoarea sponsorizării, cine a făcut-o, când, în ce a constat, cine a încasat-o. Actul normativ are totuși unele lacune: în caz că doctorii nu declară sponsorizările, ei se aleg doar cu o amendă simbolică.
Bolnavii primesc medicamente gratuite, doctorii – miliarde
În afară de sponsorizările menționate mai sus, mai este și o altă formă, nu mai puțin bănoasă. Mai precis, este vorba de studiile clinice cu beneficiu terapeutic, în fapt contracte de cercetare pentru testarea medicamentelor pe pacienți, contracte sponsorizate cu bani grei de marile companii farmaceutice. Concret, aceste companii încheie două contracte de sponsorizare: unul cu medicul investigator și al doilea cu unitatea spitalicească. Iar banii primiți, atât de doctor, cât și de spital, se negociază. În cele mai multe cazuri, doctorii primesc cu mult mai mult decât spitalele de a căror infrastructură, logistică și nume se folosesc la greu medicii.
Concret, bolnavii internați cu diverse afecțiuni își încearcă norocul pentru a se vindeca acceptând tratamente noi pentru care se mai solicită anumite studii pentru a fi lansate pe piață. Scopul studiilor este de a furniza informații mai exacte despre siguranţa şi eficacitatea unui medicament în comparaţie cu tratamentul standard existent.
În Argeș, medicul cardiolog Gabriela Stănciulescu de la Spitalul Județean Argeș este, de departe, cel mai recompensat doctor în realizarea acestor studii clinice cu beneficiu terapeutic efectuate pe pacienți și sponsorizate generos de către companiile farmaceutice. Iar totul a ieșit la iveală din declarația de avere depusă pe 14 mai 2015 de către soțul doctoriței, comisarul-șef Marcel Stănciulescu, împuternicit la comanda serviciului Arme, Substanțe Toxice și Explozivi din cadrul IPJ Argeș. Din declarația domnului polițist, aflăm că soția sa, doamna doctor Gabriela Stănciulescu, a încasat 31.532 lei ca medic primar cardiolog la Spitalul Județean Argeș. Dacă aici suma este una relativ mică, la celelalte capitole veniturile sunt mai mult decât consistente. Ca asociat unic al unui centru medical, doctorița Stănciulescu a avut anul trecut venituri declarate de 486.425 lei. Surpriza cea mare vine însă de la veniturile încasate din „contracte, convenții civile proprietate intelectuală”: nu mai puțin de 737.514 lei. În realitate, banii provin din contracte de cercetare pentru testarea medicamentelor pe pacienți. De altfel, mai mulți doctori din Spitalul Județean Argeș ne-au confirmat că doamna doctor Stănciulescu este extrem de activă, ca să nu spunem direct campioană, privind aceste contracte de cercetare. Mai trebuie spus că și în 2013 aceasta a încasat o sumă mai mult decât consistentă din aceste contracte de cercetare: peste 5 miliarde lei vechi.
Pe partea legală totul pare în regulă, aceste contracte fiind reglementate de Hotărârea nr. 2/2014 a Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Iar Spitalul Județean Argeș este autorizat de către aceeaşi agenţie pentru aceste studii clinice.
Cu toate astea, actele normative aprobate în această primăvară de către Ministerul Sănătății cu privire la sponsorizările doctorilor ridică inevitabil unele semne de întrebare. Iată ce scrie, printre altele, în Ordinul Ministrului Sănătății 194/2015:
„Nicio formă de sponsorizare a profesioniştilor din domeniul sănătăţii nu trebuie să fie legată de numele unui medicament, indiferent de statutul său la eliberare, respectiv cu sau fără prescripţie medicală” și „acţiunile de sponsorizare nu trebuie să implice mesaje promoţionale directe sau indirecte pentru medicamente, indiferent de statutul lor la eliberare, cu sau fără prescripţie medicală”.
La Spitalul Județean Argeș sunt zeci de doctori care fac studii clinice prin testarea medicamentelor pe pacienți. Prin aceste studii clinice cu beneficiu terapeutic pacienții primesc practic medicație gratuită și li se poate deconta transportul până la locul de investigație. Asta implică desigur și anumite riscuri, întrucât bolnavii sunt ca niște cobai de laborator. Tocmai de aceea, participarea este voluntară, iar bolnavii care doresc să intre în program trebuie să își dea consimțământul în scris. Nu înainte însă ca medicul coordonator să le aducă la cunoștință care sunt avantajele și dezavantajele acestor testări. Nu contestă nimeni legalitatea acestor studii clinice, mai ales că se știe că în sistemul public de sănătate salariile sunt minuscule. Și, după cum ne-au declarat medici din cadrul Spitalului Județean, în majoritatea cazurilor sumele primite drept sponsorizare pentru studiile clinice nu depășesc câteva sute de milioane de lei vechi pe an. Tocmai de aceea, suma uriașă primită de către doctorița Gabriela Stănciulescu atrage atenția, raportat la sumele infinit mai mici primite de către mulți alți doctori.
Cât de obiectiv poate fi un doctor care primește miliarde de la o anume firmă de medicamente în ceea ce privește medicamentele prescrise pacienților?
Există totuși suspiciunea – neconfirmată deocamdată – că suma primită de către unii dintre medicii de la Județean drept sponsorizare pentru studiile clinice este în cele mai multe cazuri mai mare decât cea primită de către spital. Ceea ce nu este tocmai în regulă. Și asta pentru că dacă doctorii nu ar activa în cadrul spitalului, nu ar avea „materia primă” pentru respectivele studii clinice, în speță pacienții. În plus, contractele încheiate de Spitalul Judeţean cu companiile producătoare de medicamente ar trebui să fie publice, lucru ce deocamdată nu s-a întâmplat.
Se mai pune și întrebarea firească: cât de obiectiv poate fi un doctor care primește miliarde de la o anume firmă de medicamente – fie și pentru contracte de cercetare – în ceea ce privește medicamentele prescrise pacienților? Repetăm, legal nu este nicio neregulă, însă moral sunt unele dubii…
În jurământul lui Hippocrate se spune la un moment dat: „Sacră și curată îmi voi păstra arta și îmi voi conduce viața”. Câtă valoare mai are un asemenea jurământ în zilele noastre, când în unele cazuri medicina a devenit o afacere foarte profitabilă?
Doctoriţa Gabriela Stănciulescu, răspuns ambiguu: „Vă rog să studiați mai bine legea ce reglementează activitatea legată de programele de cercetare privind testarea medicamentelor”
Pentru a clarifica toate aceste suspiciuni am contactat-o chiar pe doctorița Gabriela Stănciulescu. Foarte amabilă, aceasta ne-a răspuns imediat la telefon și, deși inițial a negat faptul că suma vehiculată ar proveni din sponsorizări, nu a negat în totalitate, fie și voalat, faptul că suma încasată ar fi din programe de cercetare pentru testarea medicamentelor pe pacienți.
# Conform declarației de avere depusă de către soțul dumneavoastră în acest an, la capitolul „venituri din alte surse” apare suma de aproximativ 7,3 miliarde lei vechi, iar ca sursă a venitului apare „contracte, convenții civile proprietate intelectuală”. Din informațiile pe care le deținem, suma ar proveni din sponsorizări de la companii producătoare de medicamente.
– Nu e așa, vă înșelați. Dar oricum citiți mai cu atenție. Informațiile pe care le dețineți sunt greșite. Altceva nu am de spus.
# Tot legat de această declarație de avere, se vehiculează informația potrivit căreia suma de 7,3 miliarde lei vechi ar fi fost primită pentru contracte de cercetare privind medicamentele experimentale.
– Este cu totul și cu totul altceva. Dar informațiile pe care le aveți sunt greșite. Studiați legea și o să constatați că lucrurile sunt în perfectă regulă.
# Ați fost recompensată în trecut de către o firmă producătoare de medicamente cu o excursie la Rio de Janeiro?
– Toată viața mi-am dorit să ajung acolo, dar nu am avut încă ocazia. Poate la pensie, când o să am mai mult timp.
# Revenind la suma de 7,3 miliarde lei vechi încasată anul trecut, confirmați că ar proveni din contracte de cercetare privind medicamentele experimentale?
– Nu confirm absolut nimic. Vă rog să studiați mai bine și legea ce reglementează acest gen de activitate. Nu am absolut nimic altceva de comentat în plus. Vă mulțumesc foarte mult! O zi bună!
Directorul Spitalului Județean, Adriana Tuțescu: „Vă vom trimite procentele încasate defalcat de către doctor și spital, după ce vom verifica fiecare contract”
Am încercat mai întâi să aflăm mai multe despre valoarea acestor studii clinice cu beneficiu terapeutic, inclusiv procentele ce revin defalcat medicului investigator, dar și spitalului de la directorul economic Rodica Beșliu. Numai că aceasta se afla în concediu, iar înlocuitoarea sa ne-a precizat scurt că fără aprobarea managerului nu poate furniza niciun fel de informație. Am făcut și o adresă scrisă în baza Legii 544/2001 în care am solicitat să ni se comunice sumele primite de către Spitalul Județean din studiile clinice cu beneficiu terapeutic sponsorizate de către firme producătoare de medicamente. Cum nu am primit răspunsul în timp util, am contactat-o pe directoarea Spitalului Județean, dr. Adriana Tuțescu. Și, după trei zile în care secretara sa ne-a tot repetat că ba este plecată, ba este ocupată, am reușit să stăm de vorbă telefonic cu aceasta.
„Vă vom da un răspuns oficial privind procentele ce au revenit defalcat medicului investigator și spitalului după ce vă trimitem răspunsul legat de sumele totale încasate pentru aceste studii clinice. Și asta pentru că trebuie verificat fiecare contract în parte și este nevoie de un punct de vedere al directorului financiar care acum este în concediu”.
Purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului eludează răspunsurile la întrebările punctuale legate de sponsorizări
Am dorit să aflăm de la Agenția Națională a Medicamentului dacă doamna doctor Stănciulescu a depus declarația cu sponsorizările primite și care sunt punctual prevederile legii privind programele de cercetare privind testarea medicamentelor pe pacienți. Numai că răspunsul primit de la purtătorul de cuvânt Anca Crupariu a fost sec și pe lângă subiect:
”În conformitate cu Ordinul ministrului sănătăţii Nr. 194 din 23 februarie 2015, în anul 2015, declaraţiile se transmit ANMDM până la data de 30 iunie, iar informaţiile declarate în formularele prevăzute la alin. (5) se publică pe site-ul ANMDM şi al entităţii care desfăşoară activităţile de sponsorizare, precum şi al beneficiarilor acestora, după caz, până la data de 30 septembrie 2015”.
Material realizat de Denis Grigorescu
0 Comentarii