Web Analytics
scris luni, 30.01.2023

Alertă InfoCons! Muștar cu până la 6 E-uri, doar 10% boabe de muștar și până la 6.5 grame de sare

InfoCons a realizat un studiu pe baza produselor tip muștar ce se regăsesc pe piața din România . 

Alertă InfoCons! Muștar cu până la 6 E-uri, doar 10% boabe de muștar și până la 6.5 grame de sare

Ca urmare a centralizării informațiilor au rezultat următoarele :

Din punct de vedere al ingredientului principal ( boabe de muștar / semințe de muștar sau făină de muștar ) din compoziție :

Boabe de muștar / semințe de muștar într-o proporție cuprinsă între 10 și 55% din compoziție

Dintre acestea:

– 0,01 % au 55% boabe de muștar ;

-0,01% au 50% boabe de muștar ;

– 0,01% au 46% boabe de muștar ;

-0,05% au 10% boabe de muștar

Faină de muștar într-o proporție cuprinsă între 10 și 20% din compoziție

Citește și: Video. Incendiu în Pitești. Femeie intoxicată cu fum

Dintre acestea :

-0,27% au 20% făină de muștar ;

-0,01% au 10% făină de muștar .

Din punct de vedere al menționării provenienței ingredientului principal :

37% nu menționează proveniența ingredientului principal .

Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în mustar :

88% din produse au în compoziție E-uri ( aditivi alimentari );

Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 6 :

-1% din produse au în compoziție 6 E-uri ;

-9% din produse au în compoziție 4 E-uri ;

-20% din produse au în compoziție 3 E-uri ;

-31% din produse au în compoziție 2 E-uri ;

-27% din produse au în compoziție 1 aditiv ;

-12% din produse nu au în compoziție E-uri ;

Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în muștar situația se prezintă astfel :

-59.09% dintre produsele studiate au avut în componență caroteni / beta-caroten ( E160a );

-32.95% dintre produsele studiate au avut în componență guma xantan E415 );

-23.86% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric ( E330 );

-23.86% dintre produsele studiate au avut în componență riboflavina ( E101 ).

Din punct de vedere al informațiilor nutriționale regăsite în muștar

Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale per 100g produs .

Valoarea energetică este cuprinsa între 23 kcal și 290 kcal .

Cantitatea de grăsimi variază între 2.52g și 27g .

Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 0g și 2.7g .  2% dintre produsele studiate nu au avut în compoziție acizi grași saturați .

Cantitatea de proteină se situează între 1.7g și 7.5g pentru produsele studiate .

Cantitatea de glucide se situează între 2.1g și 36g .

Din punct de vedere al cantității de sare și zaharuri :

Cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 0.9g și 34g .

Cantitatea de sare este cuprinsă între 0.82g și 6.5g

„Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi .

Aromele regăsite în muștar precum miere , hrean , mărar etc. se regăsesc într-o proporție cuprinsă între 0.1% și 15% .”, transmite Protecția Consumatorului.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Blocaje la Kaufland Câmpulung

Nu a trecut un an de când se căuta director pentru Kaufland Câmpulung și s-au ițit provocări diverse. Mai ales că nu a scăzut nici afluența celor...

Câmpulungul fără cap(ete)

Plecarea Elenei Lasconi la războiul contra sistemului a lăsat Câmpulungul pe mâinile acoliților care luni de zile au trebuit să se lupte pe plan...

Surplus de taxiuri la Câmpulung

De peste două decenii se chinuie administrația din Câmpulung să adapteze numărul autorizațiilor taxi atribuite în vederea efectuării acestui tip de...