Web Analytics
scris marți, 27.12.2022

Tradiții de Sfântul Ştefan. Ce trebuie să faci azi ca să-ți meargă bine

Pe 27 decembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte, în cea de-a treia zi de Crăciun, pe Sfântul Ştefan, unul dintre ucenicii lui Iisus şi primul martir creştin condamnat la moarte de autorităţile iudaice din Ierusalim. Tradiţia spune că, în această zi, rugăciunile aduse în faţa icoanei Sfântului fac minuni pentru suferinzi. În această zi, conform tradiţiei populare, se fac pomeniri pentru cei care au murit în împrejurări dramatice şi sunt interzise deplasările în zonele montane şi în locuri izolate care ne pun viaţa în pericol.

Tradiții de Sfântul Ştefan. Ce trebuie să faci azi ca să-ți meargă bine

Citește și: IGPR: 1.481 de persoane au murit în accidente rutiere în acest an

În Muntenia, în unele sate se mai ţine cont de obiceiurile străbunilor. În unele zone se prepară Pâinicile lui Ştefan. Dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac pâinici în forme rotunde. Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan, se sfinţesc la biserică în ziua praznicului şi se împart copiilor săraci. De asemenea, de Sfântul Ştefan, se prepară şi se împart mucenici cu miere şi nucă, care amintesc de moartea lui mucenicească.

Citește și: O nouă înșelătorie a lăsat zeci de români fără bani înainte de Sărbători

Ce avem de făcut pentru a ne merge bine tot anul? De Sfântul Ștefan trebuie să facem fapte bune. Dacă vrem să avem spor în casă și, de asemenea, vrem ca cei dragi să fie protejați în fața bolilor, sau să se vindece, atunci trebuie să fim generoși. De asemenea, trebuie să învățăm să cerem iertare și să scăpăm de ranchiună începând de astăzi, 27 decembrie, chiar dacă nu e atât de ușor pe cât pare.

Citește și: 2023 – anul cu cele mai multe zile libere legale

O altă tradiție extrem de veche este cea legată de icoana cu Sfântul Ștefan. Cei bolnavi, sau cei care se află într-un impas trebuie să aducă în casa lor această icoană, care trebuie să fie sfințită la Biserică înainte. De asemenea, tot pe 27 decembrie, în ziua în care îl cinstim pe Sfântul Ștefan, putem să dăruim o astfel de icoană rudelor bolnave. Le va aduce spor în casă, vindecare, dar și sănătate.

Tot de Sfântul Ștefan îi pomenim și pe cei care s-au stins din viață în împrejurări dureroase și de asemenea, cei care poartă numele de Ștefan sau Ștefania ar fi bine să împartă mâncare, sau măcar mucenici persoanelor mai puțin norocoase.

Citește și: Ce modificări fiscale vor intra în vigoare de la începutul anului 2023

Există însă și câteva lucruri pe care nu trebuie să le facem de Sfântul Ștefan. Pe 27 decembrie, tradiția spune că nu trebuie să ne deplasăm în locuri care ne pun viața în primejdie. Este o zi cu o încărcătură puternică, așa că mai bine evităm deplasările și alegem să petrece timp cu cei dragi.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Blocaje la Kaufland Câmpulung

Nu a trecut un an de când se căuta director pentru Kaufland Câmpulung și s-au ițit provocări diverse. Mai ales că nu a scăzut nici afluența celor...

Câmpulungul fără cap(ete)

Plecarea Elenei Lasconi la războiul contra sistemului a lăsat Câmpulungul pe mâinile acoliților care luni de zile au trebuit să se lupte pe plan...

Surplus de taxiuri la Câmpulung

De peste două decenii se chinuie administrația din Câmpulung să adapteze numărul autorizațiilor taxi atribuite în vederea efectuării acestui tip de...